2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Extra

Gwyneth Paltrow a nemet mondás bajnoka

Hollywoodban ritkán lehet hibázni. Ha sorozatban „rossz” szerepeket választ az ember és bukást-bukásra halmoz, akkor könnyen parkoló pályára kerülhet, ahonnan viszont csak kevesen képesek visszakapaszkodni. A sztárok emiatt nagyon körültekintően választják ki azt az évi egy-két filmet, amellyel biztosíthatják a helyüket az álomgyári élbolyban. Gwyneth Paltrow korántsem panaszkodhat a karrierjére, de neki is voltak meggondolatlan döntései, amelyek miatt máig bánkódik. Alábbi válogatásunkban annak néztünk utána, hogy mely főszerepekre mondott nemet, és végül ki vitte sikerre a filmeket helyette.

Minden színésznő álma, hogy egyszer az életben eljátssza egy nagyszabású, kosztümös film romantikus főhősnőjét, akiért akár az életét is áldozná a szerelme. Paltrow karrierjéből sem maradt volna ki ez a szerep, ha a kilencvenes évek közepén rábólint James Cameron felkérésére, aki őt szemelte ki a Titanic törékeny arisztokrata főszereplőjének. Helyette Kate Winslet aratta le a babérokat és katapultálta magát a figyelem középpontjába világszerte.


8678909401_7ed26027e5_b

A Sylvia sztárját az akciófilmek terén is cserbenhagyta néha az előérzete. 2002-ben őt választották ki a Resident Evil zombikat aprító női főhősének. Paltrow viszont akkoriban inkább a komédiákat részesítette előnyben, így udvariasan visszalépett a filmtől. Milla Jovovich pótolta őt a kamerák előtt, és vele készül el jövőre a sorozat hatodik, lezáró része is. Paltrow hasonlóképpen lemaradt a Charlie angyalai című sorozat alapján forgatott filmről is. Hiába próbálkozott nála Drew Barrymoore, hogy legyen ő az egyik angyal, kategorikusan nemet mondott neki. Angelina Jolie is sokat köszönhet a hezitálásának. Eredetileg Paltrow játszotta volna el a mások identitását magára öltő sorozatgyilkos nyomába szegődő FBI ügynököt az Életeken át című thrillerben. Miután nem tudtak rá várni, Jolie-t pedig nagyon érdekelte a szerep, az utóbbi kapott lehetőséget a bizonyításra.

Gwyneth Paltrow ma már merészebb a szerepválasztásaiban, de a kilencvenes években még ódzkodott többek közt az olyan komédiáktól, amelyen az altesti poénok domináltak. Emiatt mondott nemet a Keresd a nőt jegyző rendezőpárosnak, a Farrelly testvéreknek, és nem akart benne lenni a pornósokról szóló Boogie Nights-ban sem, ahol szerinte túl egyszerű lányt kellett volna megformálnia, szemtelenül sokat megmutató ruhácskákban. Ennek köszönhetően az előbbiben Cameron Diaz, az utóbbi filmben Heather Graham lett a szerencsés, akiért milliók ültek be a mozikba. Bár a Szerelmes Shakespeare főszerepért 1999-ben Oscar–díjat kapott, akár másodszor is övé lehetett volna az értékes aranyszobrocska, ha hajlandó lett volna a női bűnözőkről szóló musical, a Chicago főhősének bőrébe bújni. Miután kikosarazta a producereket, azok Renee Zellwegert szerződtették, akit később Oscarra jelöltek alakításáért.


Bár a lista hosszan sorolható, hogy mi mindenre mondott nemet a kétgyermekes színésznő, azért számtalan olyan filmben is feltűnt, amelyre méltán lehet büszke a több mint két évtizedet felölelő pályafutása során.

Kapcsolódó Cikkek