2020. február 21., péntek
Eleonóra

Külföld

Halálos homokvihar csapott le a Közel-Keletre

Legkevesebb 8 ember meghalt, s több száz embert kellett kórházba vinni a közel-keleti térséget sújtó homokvihar miatt, amely többek között a szíriai menekülttáborokban is súlyos helyzetet okozott. Izraelben minden idők legrosszabb levegőszennyezettségi adatait mérték.

Libanon, Szíria, Izrael, a palesztin területek és Ciprus területének nagy részét második napja borítják a sűrű homokfelhők.


A természeti csapás miatt hétfő óta több százan légúti problémák, fulladás miatt szorulnak kórházi ápolásra a régióban.

A viharnak Szíriában volt a legtöbb áldozata, ott hat ember vesztette életét – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Négyen az északkeleti Deir ez-Zórban haltak meg, közülük egy idős asszony és egy gyermek, egy gyerek a közép-szíriai Hama tartományban, egy ember pedig a déli Deraa tartományban.


Libanonban két asszony halt meg kórházban az ország keleti részén elterülő Bekaa-völgyben, Balbek és Temnine településeken. Egyikük asztmában szenvedett.

Waël Bou Faour libanoni egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint 750-re nőtt a fulladásos és légúti problémákkal küszködők száma a homokvihar következtében. A hatóságok riasztást adtak ki, és arra hívták fel az asztmások, allergiában, krónikus szív-és érrendszeri, valamint tüdőbetegségben szenvedőket, az időseket, a nőket és a gyermekeket, hogy tartózkodjanak otthon, vagy az utcán viseljenek maszkot.

Az Irak északi részéről érkezett homokfelhők az évnek ebben az időszakában kivételesnek számítanak.

Mouin Hamzé, a libanoni országos tudományos kutatóközpont főtitkára elmondta, hogy az arabul Hamszinnak nevezett szél évente két-három alkalommal csap le Libanonra, de rendszerint tavasszal: márciusban és áprilisban.

A homokvihar a libanoni Bekaa-völgyben nyomorúságos körülmények között élő szíriai menekülteket is sújtja, a szomszédos Szíriában pedig Homsz, Aleppó és Latakia tartományokat. Ott hétfő óta megbénította a szír kormánycsapatok légierejét.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának tudomása szerint az Iszlám Állam által ellenőrzött kelet-szíriai Majadínban a kórházak nem tudnak fogadni betegeket, mert nem rendelkeznek oxigénpalackokkal.

Izraelben minden idők legrosszabb levegőszennyezettségi adatait mérték, elsősorban a magasabban fekvő, hegyi területeken. Jeruzsálemben az átlagos helyzethez képest 173-szoros volt a légszennyezettség. Az izraeli mentőszolgálatot kedden 340 esetben hívták ki, főleg asztmásokhoz és más légúti betegségben szenvedőkhöz – jelentette Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy az idősek, a betegek, a gyermeket váró nők és a kisgyermekek tartózkodjanak zárt, légkondicionált helyiségekben. A homokviharral egy időben rendkívüli a hőség is.

Az izraeli meteorológiai szolgálat szerint a homokvihar Irak és Szíria felett alakult ki, ahonnan a Földközi-tenger irányába húzódott, elárasztva Jordániát, Libanont, Ciprust és Izraelt, és várhatóan csak csütörtökre ér véget.

Az izraeli tévé híradójának nyilatkozó szakértők hangsúlyozták, hogy a jelenség rendkívül szokatlan, mert szeptemberben eddig csak nagyon ritkán alakult ki homokvihar ebben a térségben. Hasonló, de kevésbé sűrű homokfelhők általában csak október-novemberben, illetve március-áprilisban szoktak megjelenni a Közel-Keleten.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendőrőrs garázsába csapódott

  Rendőrőrs garázsába csapódott

  Tátva maradt a szája a rendőröknek egy melbourne-i őrsön, amikor az épület garázsába hatalmas robajjal rontott be egy kocsi, ami aztán egyenesen egy járőrautó tetején landolt.

 • Nap képe: Isteni macska

  Nap képe: Isteni macska

  Újrahasznosítható fémhulladékból épített óriásszobrott Ibrahim Szalah Básztet egyiptomi macskaistennő tiszteletére.

 • Az uniós büdzséről tárgyal Orbán Viktor

  Az uniós büdzséről tárgyal Orbán Viktor

  Kezdetét vette a következő hétéves uniós költségvetésről szóló brüsszeli EU-csúcstalálkozó.  A Twitteren a tanácsi elnök szóvivője tudatta: Orbán Viktor és Charles Michel már a tegnapi nap folyamán tárgyaltak egymással.