EUR: 339,34 Ft
CHF: 318,81 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb I.kerület II.kerület

Hasznosítsunk újra egy ital mellett!

Recreativity a Murok caféban (Fotó: Máté Krisztián)

Itt ehetünk, ihatunk és ég a fenntartható jövőért is tehetünk

Nem szokványos kávézó várja a kreatív embereket a Margit híd budai hídfőjénél. A hosszas és gondos készülődés után a Török utcában megnyílt Murok nem csupán inni- és ennivalót kínál vendégeinek, de a ReCreativity csapatának és szimpatizánsaiknak is helyet ad ezután!

Recreativity a Murok caféban (Fotó: Máté Krisztián)

A ReCreativity lelkes csapata a Murok caféban – Jobb szélen Sipos Anna és Medvácz Éva

A ReCreativity a fenntarthatóságot tűzte ki legfőbb céljául az élet minden területén. Egyik alapítója, Földi Barbara itthon és külföldön is képzéseket tart fiataloknak arról, hogyan lehet hulladéknak gondolt dolgokból újat varázsolni. Keze nyomán egyedi használati tárgyak látnak napvilágot, amiben alapítótársa, Sipos Anna mellett nagy segítségére van édesanyja is.


A Cimbi táskák és kiegészítők 97%-ban újrahasznosított anyagokból készülnek. Földi Barbara ( Fotó: Sáfár Tibor )

Földi Barbara és édesanyja Cimbi táskái 97 százalékban újrahasznosított anyagokból készülnek.

– Édesanyámnak nagy szerepe volt abban, hogy most tárgyak újrahasznosításával foglalkozom. Már gyerekkoromban a húsvéti tojást is a megmaradt anyagokkal díszítettük – mondta Földi Barbara. Testnevelő tanár édesanyja, Medvácz Éva azt is elárulta, honnan ered az újrahasznosítás szemléletmódja a családban.

– Nálunk sosem volt divat kidobni semmit. A nagymamámék háborús időben éltek, nem volt olyan, hogy felesleg. Ha elszakadt valami, megvarrták, ha kilyukadt, megstoppolták. Én is varrok, és Barkának (Barbara beceneve – a szerk.) az első ténylegesen újrahasznosításból származó „műve” egy farmerdarabokból készített táska volt. A gimiben csodájára jártak. Akkor még sehol senki, most már nálunk is egyre többen foglalkoznak ezzel – számolt be az édesanya, aki szabadidejében alkot, és saját, cégen belüli márkájának, a Nana Bagsnek a táskáit tervezi, varrja.


Barka és csapatának tagjai amellett, hogy egyedi tárgyakat készítenek, sorra járják az iskolákat, óvodákat, ahol képzéseket tartanak a gyerekeknek és megismertetik őket ezekkel a módszerekkel. Mint mondják, a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, ha arról van szó, hogyan váljon élhetőbbé a környezetünk.

– Szerencsére egyre több internetes oldal foglalkozik ezzel, és egyáltalán nem zavar, hogy létezik konkurencia. Örülök, ha más is ezt a célt tűzte ki maga elé – tette hozzá a húszas éveiben járó lány.

Alapítótársával, Sipos Annával Cimbi márkajelzésű tárgyakat készítenek építési hálóból és ponyvából. A nagy cégeknek ez kapóra jön, hiszen szeretnének megszabadulni a nehezen tárolható, nem lebomló maradék anyagoktól.

– A fejlődő országok rég felismerték, nincs olyan, hogy szemét. Egy ismerősöm most mondta, gyere el Srí Lankára, konkrétan nincs hulladék. Kicsit hihetetlen ezt elképzelni, de hozzáállás kérdése az egész. Olyan generációt kell nevelni, amelyik már így gondolkozik – húzta alá mozgalmuk fontosságát Barbara. Ez a fajta fenntartható jövőre nevelő, újrahasznosító szemlélet mostantól a Murok Caféban is elsajátítható.

Kapcsolódó Cikkek