2020. február 22., szombat
Gerzson

Életmód

Hat tipp a babára vágyóknak

(fotó:Profimedia/REdDot)

A gyermektelenség okát nem csak a nőben lehet keresni (Fotó: Profimedia/REdDot)

Ha egyéves rendszeres próbálkozás után sem jön össze a baba, a férfiaknak is érdemes urológushoz, andrológushoz fordulni. Dr. Szűcs László a férfiterméketlenség okaira és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

– A gyermektelenségért régebben csak a nőket okolták, ám ma már tudjuk, a férfiaknál is előfordulhat meddőség. Hazánkban a meddő párok aránya 15-20 százalék, öt-hat esetből egyben a férfi terméketlensége áll a háttérben – magyarázta dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa. – A férfiak kivizsgálása egyszerű, kezdeti lépései fájdalommentesek, ugyanis a fizikális vizsgálatok után spermaanalízis történik, amit ki lehet egészíteni vérből történő hormonvizsgálattal, genetikai, ultrahang- vagy röntgenvizsgálatokkal. Az eredmények birtokában számos problémára derülhet fény. Terméketlenséget okozhat többek között az alacsony tesztoszteronszint és bizonyos szexuális problémák is. Az esetek viszonylag nagy részében nem ismeretes pontosan, mi akadályozza a termékenységet. Ezt a jelenséget „idiopathias meddőségnek” nevezzük.


 

Tippek az urológustól

1. Napi tíz szálnál több cigaretta már növeli a meddőség esélyeit, ezért a gyermeket tervezőknek érdemes lemondaniuk a dohányzásról.

2. Az elhízás is csökkenti a nemzőképesség esélyeit,  a testsúly normalizálása és a mozgás különösen hangsúlyos ebből a szempontból is.

3. Fontos kerülni a drogokat és a túlzott alkoholfogyasztást.

4. A forró fürdő és a szauna a meleg miatt csökkentheti a spermiumok termelődését és életképességét, a tervezett fogantatás idején nem ajánlott a használatuk.

5. A szoros ruhadarabokat érdemes lazábbakra cserélni, optimális lehet a bokszeralsó.

6. Érdemes kipróbálni valamilyen stresszkezelő módszert (relaxáció, meditáció, jóga), ami segít a lelki egyensúly megteremésében.

Kapcsolódó Cikkek