2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Belföld

Hogy jutok le Miskolcra?

Hatósági zárás miatt ma reggel 9-től nem indultak vonatok a Keletiből, és nem is érkeztek oda. A belföldi utasok tanácstalanul vártak, a migránsok tüntettek a zár feloldásáig.

Muszlim asszony jön szembe három gyerekkel az aluljáró felől, félre húzódom, hogy elférjenek a lépcsőn ülők között. A mögülem előkerülő muszlim férfi nem így gondolkodik, kicsit arrébb taszít engem, az asszonynak és a gyereknek pedig várnia kell, amíg ő lemegy. Egyébként ez az egyetlen európai ésszel erőszakosnak mondható gesztus 11 óra tájban a Keleti pályaudvar előtt, ahol a Közel-Keletről. Ázsiából és Afrikából érkezők arra várnak, hogy tovább vonatozhassanak Ausztrián keresztül Németország felé.


˗ Mondja már, tud nekem segíteni? Hogy tudok én most hazajutni Miskolcra? – kérdezte egy fél órával korábban egy nyugdíjas korú, jókora guruló bőröndöt húzó hölgy. Elmagyaráztam neki, hogy a hivatalos tájékoztatás szerint még bizonytalan, mikor indulnak újra vonatok. A Keleti pillanatnyilag nem indít, nem fogad. Kétségbeesetten kezdett  kérdezősködni másoknál megnyugtatóbb információk után.

A pályaudvart egyébként a rendőrség tényleg hermetikusan lezárta. A főbejárat előtt rendőrkordon áll, az aluljáróban a jegypénztárak előtti várót ráccsal zárták el, az oldalsó, lezárt bejáratokat pedig ugyancsak rendőrök őrzik


˗ Reggel kilenc óra itt várunk – mondja egy hattagú család feje.

˗ És van remény arra, hogy belátható időn belül indul vonat? – kérdem.

˗ Azt mondták.

˗ Ki? Vasutas vagy rendőr?

˗ Vasutas? Az szóba sem áll velünk.

˗ Akkor csak elterjedt?

˗ Persze. Ilyenkor mond mindenki mindent.

Egy idősebb úr meglátja, hogy fényképezek, odalép hozzám:

˗ Nem tudom, maga milyen párti, de én magyar párti vagyok. Viszont az ami itt megy, felháborító. Gyereke várnak itt a melegben víz nélkül. Nálam két palackkal volt, odaadtam, és nagyon hálásak voltak érte – háborog, majd hozzáteszi: – Majd meglátja, ezért kapunk még egy Trianont.

P_20150901_104117

P_20150901_110557

P_20150901_110036

A pályaudvar előtt várakozó tömeg azonban nem akar Trianont, sem bosszút. Mindenki szó nélkül tűri, hogy a stábok forgassanak, a fotósok felvételeket készítsenek, akad olyan is, aki belemosolyog a kamerába, és nemzetközi keveréknyelven köszönti Magyarországot. Közben egy pár száz fős tömeg hangosan tiltakozik a kordon ellen a főbejáratnál. Az arab nyelvű követeléseket gyakran szakítja meg a hosszan skandált refrén, amelyet az arabul nem tudók is jól értenek

˗ Germany! Germany!

Nem valószínű, hogy a szónoklatok hatására, de nem sokkal 11 után érkezik a hivatalos hír, hogy hamarosan újra indulnak vonatok. A tömeg éljenez, és a gyorsabbak már el is indulnak befelé az oldalsó bejáraton.

Kapcsolódó Cikkek