2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb VIII.kerület

Itt mindig történik valami!

Mára fesztiválhelyszínné nőtte ki magát a józsefvárosi Palotanegyed, egymást érik itt a rendezvények. Egry Attila alpolgármester és Szilágyi Demeter képviselő a szeptember első hétvégéjén megrendezett Sör és Örömzene Fesztiválon mesélt a városrész fejlődéséről.

Palota negyed fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

Palotanegyed-fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

Érték már támadások amiatt Józsefváros önkormányzatát, hogy a kerület más részeinek kárára előnyben részesíti a Palotanegyed fejlesztését. Egry Attila alpolgármester azonban számokkal bizonyította ennek ellenkezőjét.


A Magdolna-negyedre nagyjából 7 milliárd forintot, a Corvin-negyedre 10 milliárd forintot költött az önkormányzat. A Palotanegyedben ugyanezen időszak alatt hozzávetőleg 3-3 és fél milliárd forintot költöttünk, de itt jobbak voltak az adottságok, ezért sokaknak látványosabbnak tűnhetnek a változások – fejtette ki az alpolgármester.

– Mindegyik területnek eltérő a problematikája, ezért más-más megoldást választott az önkormányzat. A Palotanegyedben a hagyományőrzés volt az egyik fő szempont, szerettük volna megőrizni az utcák, a terek történelmileg kialakult képét, miközben megújulnak a társasházak – magyarázta Egry Attila. Az uniós finanszírozású Európa Belvárosa I. program 2008-ban indult el és a gazdaságélénkítést tűzte ki célul. Megújítottuk a közterületeket, emellett pedig a kis, helyi vállalkozókat próbáltuk segíteni. A Mikszáth téren egyetlen étterem sincs önkormányzati tulajdonban, a felújításokkal megteremtettük a lehetőséget a sikeres működésre, a vállalkozók pedig éltek vele. Tíz évvel ezelőtt itt hatalmas átmenő forgalom volt, ha most itt körbenézünk, láthatjuk, hogy egy nagyon kellemes, mediterrán jellegű terület jött létre. Ugyanakkor nem akartunk bulinegyedet létrehozni, ezért szabályozzuk a nyitva tartást és a közterület-felügyeletet is megerősítettük. 2013-ban indítottuk el az Európa Belvárosa II. projektet, ehhez egy fővárosi pályázaton több mint 500 millió forintot nyertünk. Folytattuk a közterület-felújítást, élhető tereket hoztunk létre, ahova az embereknek van kedvük kimenni, illetve pályázatok keretében a társasházaknak juttatunk több száz millió forintot. Van, ahol a homlokzatot újították fel, van, ahol a belső udvart hozták rendbe – részletezte az alpolgármester.


Józsefváros alpolgármester Palota negyed fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

Józsefváros alpolgármester Palota negyed fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

Józsefváros alpolgármestere, Palotanegyed-fesztivál (Fotó: Máté Krisztián)

Józsefváros évekkel ezelőtt elkezdte az „egyetemváros” brand kialakítását, hiszen a kerületben számos felsőoktatási intézmény működik. A diákokra gondolva létrehozták a Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központot a Horánszky utca 13.-ban, ahol az egyetemisták és az ifjú vállalkozók kaphatnak segítséget. Az önkormányzat szeretné, ha a Palotanegyed a kultúráról lenne híres, ezért a galériákat is szeretnék bevonzani a területre.

Közel tíz évvel ezelőtt életre hívtuk a Civilek a Palotanegyedért Egyesületet, velük aktívan együttműködünk, hogy ez a városrész valóban olyan legyen, amilyennek szeretnék.

Az Európa Belvárosa programban – azon túl, hogy városfejlesztési projekt –- az is cél volt, hogy közösséget teremtsünk az épülő-szépülő közterületeinken. Így jött létre a Palotanegyed fesztivál, ami minden évben egy kicsit újat hoz. Az alapja az volt, hogy meg tudjuk mutatni azokat az értékeket, amelyekkel rendelkezünk Józsefvárosban – vette át a szót Szilágyi Demeter képviselő. – Szeretnénk, ha programjaink résztvevői a hírét vinnék annak, hogy Józsefváros nem az a „nyócker”, amiről negatívan szoktak beszélni. Itt minden héten történik valami, de ilyen többnapos, szervezett fesztivál körülbelül két-három havonta van. Én azt tartom a legfontosabbnak, hogy ez nem egy görcsösen megrendezett, kötelezően profitorientált rendezvény, hanem a város ütemével halad. A várospolitikánk lényege, hogy nem az irodánkból mondjuk meg, mi legyen, hanem hagyjuk a közösséget alakulni és ebben támogatjuk őket. Az emberek pedig örülnek, hogy bele tudnak szólni a fejlődésbe, hiszen értük történik!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek