EUR: 338,64 Ft
CHF: 317,69 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Egyéb IX.kerület

Japán rajzfilmek, képregények – és ami mögötte van

Magyarországon több mint tízezer ember rajong a japán rajzfilmekért, az animékért és a mangákért, azaz a képregényekért. Többségük mindent szeretne megtudni az ázsiai szigetországról, kedvenc karaktereikről, akik bőrébe gyakran bele is bújnak.

Cosplay találkozó az FMK-ban (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

A Ferencvárosi Művelődési Központ földszintje augusztus utolsó szombatján tele volt árusokkal, akik kizárólag japán vonatkozású termékeket árultak. A nagyteremben rajzfilmvetítés zajlott, az emeleten pedig előadások, természetesen Japánról. Az épület és az udvar tele volt rajzfilm- és képregényszereplőknek öltözött emberekkel.


–2006 óta vannak ilyen ilyen rendezvényeink, ez kimondottan a lányoknak szóló animék köré szerveződött – tájékoztatott Pravda Szilvia, a Magyar Anime Társaság tagja.

– Azért alakultunk, hogy az animék magyarországi megítélését javítsuk és terjesszük ezt a kultúrát – tette hozzá Király Dávid, a társaság elnöke. – Korábban az volt a kifogás, hogy bizonyos rajzfilmek erőszakosak és nem valók gyerekeknek. Azóta nagyon sokat változott a megítélésük, de még mindig sokan furcsának tartják, ha felnőtt ember foglalkozik ezzel. Pedig ezek a filmek nagyon haladóak, sokszor megjelennek bennük a társadalmi események lenyomatai. Sok film jeleníti meg a feminizmust, a női jogokat, ami Japánban fontos téma, hiszen a társadalmat a férfiak irányítják – fejtette ki az elnök, aki szerint sokan azért szeretik ezt a műfajt, mert itt a karakterek sokkal emberibbek, nincs egyértelmű gonosz és jó, mint az európai vagy amerikai mesékben. Ezek a szereplők mindig nagy fejlődésen mennek keresztül.


–Szerintem fontos üzenet, hogy a világ nem olyan egyszerű, mint egy Walt Disney-rajzfilmben – mondta Király Dávid.

Cosplay találkozó az FMK-ban (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

Szerintük az ezzel való foglalatoskodás és a beöltözés hobbi, aminek sok pozitív hozadéka van. Akiket érdekel az anime világa, sokat olvasnak az ázsiai kultúráról, többen japánul is elkezdenek tanulni, a beöltözéshez pedig kreativitásra van szükség.

Cosplay találkozó az FMK-ban (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

– Magunk készítjük a ruháinkat a cosplay-találkozókra – magyarázta Békés Judit (Mono) és Szegedi Ildikó (Paszuly). Előbbit éppen a kreativitás vonzotta ide. – A cosplay a costume play rövidítése, az ilyen találkozókon beöltözünk a kedvenc karakterünknek, és elő is adjuk. A ruhákat magunk készítjük, ami nem könnyű – magyarázta Mono, aki éppen japán diáklánynak volt öltözve.

Nem minden ruha ilyen egyszerű, van, aki megtanul páncélt kovácsolni, hogy minél élethűbb legyen a jelmeze. A résztvevők szerint felszabadító érzés, hogy az ilyen eseményeken bármit felvehetnek, anélkül, hogy bárki kritizálná őket.

– Minden egyes nap nem szeretnék így járni. Ez évente pár alkalommal móka, kiszakadás a hétköznapokból – magyarázta Paszuly, aki éppen Wonderwomannek volt beöltözve.

Az animerajongók és a cosplayesek néhány havonta rendeznek találkozókat – eddig törzshelyük volt a Petőfi Csarnok, a Dürer kert, a Garay udvar –, ilyenkor egy-két órán keresztül boldogan játsszák el a japán hősöket.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Mintha győztek volna: döntetlen

  Mintha győztek volna: döntetlen

  A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

 • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.

 • Tavaszváró töltött kacsa

  Tavaszváró töltött kacsa

  Az utolsó hivatalosan téli hónap végén – időjárástól függetlenül – már a márciusi tavaszra készülünk.