EUR: 335,78 Ft
CHF: 316,13 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Külföld

Javultak a szlovák-magyar kapcsolatok a szlovák lakosság szerint

Szlovákia lakosságának mintegy fele szerint az elmúlt években javultak a szlovák-magyar kapcsolatok – derült ki egy friss felmérésből, melynek eredményeit hétfőn ismertette a Hospodárské Noviny (HN) című szlovák gazdasági-közéleti napilap.

A szeptember elején végzett közvélemény-kutatás során a “Hogyan fejlődtek az elmúlt tíz évben Szlovákia és Magyarország kapcsolatai, javultak vagy romlottak?” kérdést tették fel a felmérés résztvevőinek.


A válaszadók 44,9 százaléka úgy véli, javultak a kapcsolatok. A megkérdezettek 30,6 százaléka szerint a szlovák-magyar kapcsolatok a vizsgált időszakban nem változtak, ugyanakkor 10,3 százalékuk azt állította, hogy a kétoldalú kapcsolatok romlottak az elmúlt évtizedben.

A Szlovákiában élő magyarok és a többségi szlovákok viszonyának alakulását illetően a megkérdezettek 42,2 százaléka állította azt, hogy javult a kölcsönös viszony, 30,6 százalékuk szerint nem állt be változás, 11,1 százalékuk pedig azt mondta, hogy romlott a viszony az elmúlt évtizedben.

A felmérés résztvevői túlnyomó többségének mindazonáltal meggyőződése, hogy Szlovákiában a szlovákok és az ott élő magyarok egymáshoz fűződő viszonya jó. A megkérdezettek 85,2 százaléka vélekedett így, míg 7,6 százalékuk azt felelte, hogy rossz a viszony, 7,2 százalékuk pedig nem tudott válaszolni a feltett kérdésre.

Kapcsolódó Cikkek