EUR: 337,93 Ft
CHF: 318,69 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Belföld

Jó döntés volt: húsz éve nyílt az első hazai hipermarket

Idén húsz éve, hogy Magyarországon is megjelentek a hipermarketek, az első ilyen boltot a Spar adta át. A holland cég nem csak úttörője volt a kategória bevezetésének, az azóta eltelt két évtized alatt ugyanis még több mint 30-at nyitott országszerte a lánc.

Új kereskedelmi kategóriát honosított meg itthon a Spar, amikor 1995-ben mintegy 600 millió forintos beruházás keretében megnyitotta az első hazai hipermarketet Győrben. A lánc példáját hamar követték, így aztán jelenleg már 163 hiper működik országszerte, Interspar néven pedig 32 üzemel.


Interspar, Győr, hipermarket

Az első fecske Győrben

A szakma szerint a hazai kiskereskedelem modernizációja leginkább a hipermarketek megjelenésének köszönhető, ezt az irányt pedig a Spar ismerte fel először. A vásárlókat már a kezdetektől megragadta, hogy a kiflitől a kerti padig mindent beszerezhettek egy helyen, ráadásul úgy, hogy könnyen találtak parkolóhelyet is. A hipermarketek előnyeit a fogyasztók a győri Interspar éppen két évtizeddel ezelőtti átadása után élvezhették első ízben.

A bolt épülete eredetileg a Rábatext szövödéje volt, és a tíz ezer négyzetméter alapterületű komplexum átalakítása 600 millió forintba került. Húsz évvel ezelőtt meglehetősen nagy visszhangot keltett mind a beruházás nagyságrendje, mind az, hogy olyan korszerű bevásárlócentrum létesült Győrben, amely helyet adott bankfióknak, utazási irodának, éttermeknek, továbbá 150 ember számára új munkahelyet is teremtett. Ma már ez természetes, azonban a kiskereskedelemmel párhuzamosan működő kiegészítő szolgáltatások szenzációnak számítottak annak idején.


A Spar továbbra sem hagyott fel a hiperek üzemeltetésével: legújabb ilyen boltját tavaly novemberben nyitotta meg Szekszárdon. A már meglévő Interspar-ok is folyamatos korszerűsítésen esnek át, ennek részeként a főváros Bécsi úti áruházába két üzlet is beköltözött. Az egyik a műszaki cikkeket forgalmazó Best Byte, a másik pedig a Glorius ruházati üzlet, mindkettő augusztus végétől fogadja a vásárlókat. Az, hogy egyidejűleg két egység is üzemel egyetlen hipermarket területén, a shop-in-shop koncepció mentén valósult meg.

Kapcsolódó Cikkek