2020. február 17., hétfő
Donát

Életmód

Jönnek az apátsági sörök!

Az egyházi manufaktúrák sörei lehetnek a holnap induló jubileumi Főzdefeszt sztár termékei. Ezekkel együtt mintegy 300 sör mutatkozik be szeptember 11-13. között a Felvonulási téren.

˗ Nekem is csak közben esett le, hogy a kézműves sör valójában több, mint sör. Ez információt ad át, közösséget, kapcsolatokat teremt. Ezért éri meg vele foglalkozni – árulta el Bart Dániel, a Főzdefeszt egyik alapítója és fő szervezője a szeptember 11-én kezdődő esemény előtt.


zirci_apatsagi_belga

A hazai kézműves főzdék és gerilla sörfőzők seregszemléje szép utat tett meg: ezen a hétvégén 10. alkalommal rendezik meg a Felvonulási téren.

Mintegy 50 sörműves 300 terméke lesz kóstolható a háromnapos eseményen, ezek között 40 vadonatúj termék mutatkozik be, de az igazi szenzációt az egyházi manufaktúrák jelentik, amelyek ezt az alkalmat választották, hogy bemutatkozzanak a szélesebb sörfogyasztó közönség előtt. Három ilyen műhely kezdte meg a működését a közelmúltban: a Bakonybéli Szent Mauriciusz kolostor és a Székesfehérvári Püspökség főzdéje, valamint a Zirci Apátsági Manufaktúra.


A fesztivált megelőzően adták át a szervezők az Év Sörfőzdéje díjat, amelyet ezúttal a Monyó Brewing Co. képviselői vehettek át. Szombat este hirdetik ki, melyik lett idén Magyarország kedvenc söre, és odaítélik az Év Legjobb Sörcímkéje díjat is.

˗ Reméljük, hogy a manufaktúránk érdekes turisztikai látványossággá válik, emellett igyekeztünk a modern sörfogyasztói ízlésnek megfelelő sörökkel előállni. Nagyot álmodtunk, és sok terünk van még, de nem sietünk. A fontos, hogy kiváló minőséget ajánljunk a sörkedvelőknek – mondta el a Lokálnak Dékány András Sixtus apát, a külső támogatások nélkül, kizárólag önerőből létrehozott zirci ciszterci manufaktúra egyik alapítója.

apat

A ciszterciek rögtön három termékkel rukkoltak elő.

˗ A három fontos szám a kereszténységben, a teljességre, a tökéletességre utal. Számunkra szimbolikus, hogy több mint két év előkészítés után rögtön három -féle sört mutathatunk be – fogalmazott az apát.

Kapcsolódó Cikkek