2020. február 26., szerda
Géza

Belföld

Jöttek is, mentek is

Augusztus végéig 1451 főt utasított ki idegenrendészeti eljárás keretében idén a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) – tájékoztattak a Lokál megkeresésére a szervezetnél. Közülük 366 esetben konkrét kitoloncolással bírták távozásra a harmadik országból érkező állampolgárokat. Erre a törvénymódosítások szeptember 15-i életbe lépéséig akkor kerülhetett sor, ha az adott személy szándékos bűncselekményt követett el, vagy ha az ország területének ellenőrzött elhagyására nemzetbiztonsági okokból szükség van.

migráció, bevándorlás, kiutasítás, visszaküldés (Fotó: MTI)

Fotó: MTI

Nemcsak a BÁH, a rendőrség is végrehajt kiutasításokat, ezért az erre vonatkozó teljes adat jóval meghaladhatja a hivatal által közölt számokat. Kerestük a rendőrséget az ügyben, de lapzártánkig nem kaptunk választ. Becslések szerint ötezer ember hagyta el ilyen úton az országot ebben az évben.


Egy Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett parlamenti dokumentumból közben az derült ki, hogy a nyár végéig 973 külföldi személy visszavétele történt meg Magyarországon 2015-ben, vagyis ekkora nagyságrendben utasítottak ki más országokból hozzánk menekülteket. A tárcavezető ugyanakkor azt is rögzítette, hogy további 923 fő transzferét már előkészítették, és a magyar szervekhez eddig befutó, a visszaküldésekre vonatkozó hivatalos megkeresések alapján még közel 27 ezer emberre várhat hasonló sors.

Kapcsolódó Cikkek