2020. február 22., szombat
Gerzson

Életmód

Kell-e félnünk a gyerekszépségversenyektől?

kispiocilany

Számoljunk le a sztereotípiákkal!

Magyarországon is egyre elterjedtebbek a gyerekek számára rendezett szépség- és modellversenyek. Sokan támadják azonban azokat a szülőket, akik ezekre benevezik a kicsiket.

Néhány évvel ezelőtt még alig lehetett hallani magyar gyermekszépségversenyekről, így főleg a tengerentúlról jutottak el hozzánk hírek kislányokról és kisfiúkról, akik a nagyokhoz hasonlóan kifutón, zsűri előtt mutatják meg szépségüket és tehetségüket. Mára azonban Magyarországon is nagyon elterjedtek a kicsik számára rendezett megmérettetések. Az elért eredményekről beszámoló cikkek vegyes érzelmeket váltanak ki: sokan támadják a szülőket, mondván, csak saját meg nem élt álmaikat akarják rákényszeríteni a gyerekekre, és hogy a versenyeken való részvétel negatív hatással van a kicsik életére.


 

A Kids Model Management Agency Hungary vezetője, Kovácsné Lili szerint azért kapnak ennyi kritikát, mert a véleményformálók valószínűleg nincsenek tisztában az ilyen rendezvények menetével és pozitív hatásaival.

miss little

A Little Miss Hungary Mini kategória első helyezettje

 

− Ne féljenek a gyerekszépségversenyektől! Ezek nem vérre menő küzdelemről és kényszerítésről szólnak. A gyerekek szabad akaratukból jönnek, és nem előre betanított lépéseket mutatnak be, hanem szabadon mozoghatnak, életkoruknak megfelelően azt csinálhatják, amihez kedvük van. Ha valaki nem szeretne feljönni a színpadra vagy csak a kifutó feléig akar elsétálni, abból sincs semmi gond. A verseny alatt viszont lehetőségük van megismerkedni a színpaddal, a kamerával és a szerepléssel, így nagyobb lesz az önbizalmuk, sokkal jobban tudnak beilleszkedni közösségekbe, nem lesznek gátlásaik az iskolai szerepléskor. Játékos módon tanulhatnak úgy, hogy semmiben sincsenek megerőltetve − sorolta a szervező, aki nagyon büszke arra, hogy a versenyeikről minden gyermek nyertesen térhet haza.


Takács István Bubu

A kisfiúk is kifutóra léphetnek

− Kategóriánként és összességében is hirdetünk helyezetteket, azonban egyetlen gyermek sem marad korona, szalag és oklevél nélkül. A szépség mellett ugyanis díjazzuk a tehetséget, a ruhákat, a bátorságot, a legszebb mosolyt, és még sorolhatnám a különdíjakat. A végén mindenki büszkén áll a színpadon, hiszen valamiben a legjobbnak találta a zsűri − árulta el Lili.

A cég legutóbbi, Little Miss Hungary 2015 nevű versenyén a 35 induló között akadtak néhányan, akik először vettek részt ilyen megmérettetésen. Természetesen egy kicsit meg voltak szeppenve, de gyorsan feloldódtak a jó társaságnak és a kellemes környezetnek köszönhetően.

Kids Model Management Agency Hungary

Itt mindenki nyer

− Örömmel mutatták meg magukat a gyerekek a szülőkből álló közönségnek és a szakmai zsűrinek, amely elismert fodrászból, divattervezőből és egy amerikai győztesből állt. Összesen hatan kaptak pénznyereményt, de a sok ajándék mellett mindenkinek jutott szalag, oklevél, a kislányoknak pedig korona is.

Kapcsolódó Cikkek