EUR: 337,21 Ft
CHF: 317,84 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Belföld

Keserű kenyér a bor

Itt a szüret, de az alföldi borászok még nem tudják, mennyiért veszik át tőlük idén a szőlőt. A kialakult kaotikus helyzetért elsősorban a borhamisítást teszik felelőssé, amely szerintük Olaszországban történik.

Miközben a hazai boros szakma eredményeit ünnepelte augusztus 28-án a Városligetből elrajtoló Magyar Borok Útja Rallye-val, a kunsági szőlősgazdák traktorokkal főutakat torlaszoltak el Bács-Kiskun megyében. Nem először adtak hangot tiltakozásuknak: hetekkel korábban, augusztus 12-én a budapesti olasz nagykövetség és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Borminősítő Intézetének épülete előtt vonultak fel szervezetten.


A kunságiak felháborodását olaszországi események váltották ki. „Mi, alföldi termelők régóta sejtjük, hogy Olaszországban manipulálják a borokat, és ennek köszönhető, hogy az elmúlt években megalázó árat fizettek a felvásárlók a szőlőért” – írják felhívásukban azok a kiskőrösi, keceli, akasztói, soltvadkerti, izsáki gazdák, akik Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetsége néven egyesítették erőiket az ügy érdekében. A megfogalmazott kiáltvány pedig válasz arra a hírre, hogy Olaszországban négy borászati vállalat ellen indult eljárás borhamisítás vádjával. A hírek szerint az olasz hatóságok mintegy 11 milliárd forint értékben foglaltak le borászati termékeket és eszközöket. És hogy mi közük ehhez az alföldi termelőknek?

– Az alföldi borvidék termékei hat nagy borászatban és több kicsiben készülnek – magyarázta Barkóczi János kiskőrösi gazda, a tüntetések egyik fő szervezője a Lokálnak. – A mi sérelmünk az, hogy miközben az elmúlt években tőlünk egyre alacsonyabb áron vették át a szőlőt, a borászatokból olyan olcsó borok kerültek az üzletek polcaira, amelyek címkéjén az áll, hogy „származási helye: EU”. Többnyire olasz eredetű termékekről van szó.


Budavári János, az olasz nagykövetség előtti felvonulás szónoka arra hívta fel a figyelmet, hogy Olaszországból sohasem szőlő, hanem mindig kész bor érkezik, de ennek ára alacsonyabb, mint a szőlőé. A gazdák haragját végül is az váltotta ki, hogy adataik szerint a most gyanúba keveredett négy olasz cég között ott van az is, amelyből az Alföldre behozott bor 80 százaléka származik. Ha tehát bebizonyosodik a hamisítás vádja, az egyszerre jelenti azt, hogy tisztességtelen verseny folyik, illetve azt, hogy a magyar borászati törvényeknek nem megfelelő bor kerül palackba itthon.

A tüntetők – a hazai piac és a szőlősgazdák érdekeinek védelmében – orvoslatot várnak az illetékesektől: a hazai érdekvédelmi szervezetektől, a Nébihtől, de a nagykövetségen keresztül az olasz állam felelősségére is felhívták a figyelmet. – Teljes káosz alakult ki. Napokon belül itt a szüret, és mi még nem tudjuk, idén mennyiért fogják felvásárolni tőlünk a szőlőt. Tenni kell valamit, hiszen több mint tízezer ember megélhetéséről van szó – fogalmazott lapunknak Barkóczi János.

Kapcsolódó Cikkek