EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Aktuális

Kevesebb busz füstöl el alattunk

BKK, BKV, busz, meghibásodás (MTI)

(Fotó: MTI)

Havi kétezer autóbusz-meghibásodás a fővárosi tömegközlekedésben soknak tűnhet, de az előző évben még másfélszer ennyi történt egy hónap alatt.

Átlagosan 2100 autóbusz-meghibásodás történt havonta a Budapesti Közlekedési Vállalatnál (BKV) idén – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Lokál megkeresésére. Mint mondták, ez jelentős javulás az előző évhez képest, amikor is egy szokványos hónap során még 2730 buszhibát regisztráltak. A cég szerint a pozitív trend hátterében egyszerű magyarázat húzódik: a járműpark folyamatos megújításával a műszaki hibák száma is visszaesett.


Kétségtelen, hiszen a két havi adat között mintegy 23 százalékos eltérés tapasztalható, vagyis a meghibásodás miatt kiálló buszok száma közel a negyedével csökkent egy év alatt. Ugyanakkor azt figyelembe véve, hogy a fővárosi buszközlekedést valamivel több mint 1500 járművel bonyolítják le, ehhez mérten az egy hónapban jelentkező, kétezret is meghaladó hiba továbbra is soknak tűnik.

BKK, BKV, kigyulladt, tűzeset, meghibásodás, oltás (MTI)

Egyre ritkábban sülnek fel (Fotó: MTI)

Leggyakrabban az ajtók nyitása és zárása okoz problémát, de szintén „népszerűnek” számít a motor vagy a váltó megbetegedése. A legproblémásabb típus az Ikarus, a BKK külön is kiemelte, hogy a körültekintő karbantartás ellenére is az ilyen buszok mondanak csütörtököt a legsűrűbben. Ezeknek a forgalomból történő kivonása folyamatosan zajlik.


Ez azért is sürgető, mert 2014-ben 19-szer, idén augusztusig nyolcszor fordult elő, hogy személyi sérülés is történt a műszaki malőrből fakadóan. Talán ennél is rosszabb, amikor konkrét tűzeset következik be, vagy legalábbis tűzveszélyes helyzet alakul ki a járatokon: ebből tavaly 11, idén négy volt. A BKV az ilyen hibák következményeinek minimalizálása érdekében igyekszik mindent elkövetni, így például valamennyi busz motorterébe automatikus füst- és tűzjelző, valamint tűzoltó berendezéseket telepítettek – tájékoztatta lapunkat a BKK.

Kapcsolódó Cikkek