EUR: 337,11 Ft
CHF: 317,56 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Egyéb III.kerület

Kilottek az ingatlanárak Óbudán

Átlagban közel ötödével emelkedtek a kerületi ingatlanárak az idei első félévben. Aki eladna, örülhet, aki venne, bosszankodhat. Az elemző szerint további tízszázalékos drágulás is jöhet még.

Az adásvételi statisztika szerint 410 ezer forintot kértek el Óbudán a használt téglalakások négyzetméteréért az első félévben – mondta el a Lokál érdeklődésére Déry Attila. Az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a drágulás mértéke ebben a szegmensben meghaladta a 15 százalékot az előző év hasonló időszakához képest. A panellakások árazása ennél is nagyobbat ugrott: jelenleg 250 ezer forintot számítanak fel egy négyzetméterért, ami 20 százalékkal meghaladja a múlt év első hat hónapjának átlagát. Ennek ismeretében némiképp meglepő, hogy a családi házak esetében nem következett be jelentősebb mozgás, a négyzetméterár itt változatlanul valamivel 300 ezer forint alatt maradt.


eladó, lakás, ingatlan (Fotó: MTI)

Tényleg minden eladó (Fotó: MTI)

– A nagy ütemű áremelkedést egyértelműen a befektetői kereslet fűti – fogalmazott Déry a trend okait magyarázva. A motiváció elsősorban az, hogy a megszerzett ingatlant bérlemény formájában hasznosítsák. Ezért főleg a központi, jó tömegközlekedési kapcsolatokkal bíró lakások iránt jelentős az érdeklődés. – Ezek a szempontok abszolút prioritást élveznek, így nem meglepő, hogy a panelekre is felpörgött igény mutatkozik – értékelt az OC szakértője. Úgy látja, a most tapasztalható növekedési ütem nem fog több éven át tartani, mivel a befektetői kereslet középtávon alább fog hagyni. – Ezzel párhuzamosan viszont a saját célú vásárlások válnak a fő hajtóerővé, amelyek ugyan jóval alacsonyabb drágulást produkálnak majd, de egy átlagban 5–10 százalékos emelkedés még így is sanszos – mutatott rá. Déry egyúttal kizárta, hogy a közeljövőben árcsökkenés következhet be.

albérlet, Óbuda, III. kerület, árak (Fotó: Bach Máté)

Ennyiért most még a fű se nő Óbudán (Fotó: Bach Máté)

Az óbudai albérletpiacon elmaradt a robbanás (nem úgy a pesti belvárosban), a használt téglalakások havi négyzetméterárát most kétezer forintra teszik. A panellakásoknál ugyanez 1300 forintnál tetőzik. Az elemző úgy értékelt, a jövőben inkább visszafogott emelkedés fogja jellemezni a bérleti díjakat. Arra a kérdésre, hogy az aktuális árakat tekintve drága-e az ingatlan a III. kerületben, Déry úgy reagált, a budapesti átlaghoz képest mindenképpen, de ez összhangban van Óbuda presztízsével.


Kapcsolódó Cikkek