2020. február 26., szerda
Géza

Életmód

Kis döntések, nagy eredmények

People taking exercise class, smiling, portrait, Image: 9688225, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Juice Images

A napi stressz levezetésére nem az alkohol vagy a cigaretta, hanem a rendszeres sport a jó megoldás (Fotó: Profimedia/REdDot)

Az egészség elérésének, megőrzésének legfontosabb személyes ösztönzője, hogy a fizikai és mentális egészséget értéknek, kívánatos állapotnak minősítsük és éljük meg. Amikor megérlelődik bennünk a mozgásszegény és helytelen táplálkozással összefüggő egészségtelen életmódtól való elszakadás vágya, kérdések sora merül fel:

– Milyen állapotban lehetek most?
– Hogyan javíthatom az életkilátásaimat?
– Miként csökkenthetem a betegségek kialakulásának a kockázatát?


Egészségünk elvesztésének hátterében legtöbbször a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód áll. Vajon miért nem változtatunk rossz szokásainkon, ha tudjuk, hogy némi lemondással elkerülhetjük a rettegett betegségek többségét? A leggyakoribb indok, hogy az egészséges életmód drága és időigényes. Valóban így van? A cigarettára, a cukrozott üdítőkre, alkoholos italokra költött súlyos tízezrek árából nem vehetnénk inkább gyümölcsöt, zöldséget, rostokban gazdag élelmiszert és a napi séta sem pótolható azzal, hogy néhány megállóval előbb szállunk le a buszról? A probléma megoldása rajtunk múlik.

Az egészséghez ugyanis nem több pénzre, hanem szemlélet- és módszertanváltásra van szükségünk. Az oktatás és a nevelés területén minél hamarabb. Már az óvodában szükség lenne az egészség mint érték közvetítésére, hogy a gyermekkorban megszerzett tudás játékos formában és tartósan rögzülhessen. Aki ebben a szemléletben nevelkedik, annak a napi stressz levezetését később nem az alkohol biztosítja, hanem a sport, a könnyed séta hazafelé, és nyugdíjas éveiben is segítheti majd családtagjait az egészség megtartásában. Mutassunk tehát ma követendő példát a fiatal generációnak! A bolygó, szűkebb környezetünk jövője ugyanis a mi döntéseink minőségén múlik.


Heim Pál stratégiai igazgató
Heim Pál Alapítvány

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Nemsokára összeáll a speciális artistaosztály

    Nemsokára összeáll a speciális artistaosztály

    Amint Kína egészségügyileg kockázatmentes ország lesz, megkezdheti a munkát a magyar artista osztály Pekingben – jelentette be Kovács Gábor Dénes képzési igazgató annak apropójából, hogy nemsokára elindul a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ programja, amelyben állami ösztöndíjjal, magyar artistaképző osztály indul Pekingben.

  • Cukorpótlás növényekből

    Cukorpótlás növényekből

    Sokan küszködnek azzal, hogy a szervezetük nem tudja feldolgozni a cukrot. Sőt vannak olyanok is, akik fogyókúra okán nem tesznek a teájukba, a süteményeikbe répacukrot.