EUR: 338,49 Ft
CHF: 317,68 Ft
2020. február 29., szombat
Elemér

Budapest

Költözz, ha tudsz!

, Image: 160039891, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Credit line: Profimedia, Alamy

Barátom felesége gondolt egy merészet és egyetemre jelentkezett a távoli Frankfurtba. Ez még manapság nem is akkora szám, de az már sokkal inkább, hogy a szakmai karrier kiteljesedése érdekében – látszólag – minden eddigit beáldoztak.

Azaz: feleség és férj felmondott. Feleségnek és férjnek nem lesz (legalábbis kezdetben) Németországban állása. A három gyereket kivették az iskolából, óvodából és egy frankfurti magániskolába íratták be. Magyarul: ugrás a bizonytalanba.


Már ez sem egyszerű, hiszen a döntés és az egyetemi felvételről szóló értesítés egyik napról a másikra jött, de a komplett lakáskeresés és költözés további akadályokat jelentett. Frankfurtban és környékén egészen egyszerűen nem lehetett egy háromgyermekes család számára albérletet találni. Olyat, ami ténylegesen létezik. Ügyeskedők, kamuingatlanosok ugyanis azonnal feltűntek a színen – utalj erre és erre a bankszámlára ennyi és ennyi ezer eurót, és minden megoldva –, csak éppen semmi sem volt igaz abból, amit mondtak. Lenyúlás és balekkeresés volt az egész.

A sokadik személyes kiutazás után végre sikerült ingatlanhoz jutni. A konyha berendezve – a többi rájuk hárul. Azaz: hazai ingatlan kipakol, kiköltözik, berendez. A kipakolás-dobozolás ment is rendben, ám a második feltétel komoly nehézségeket jelentett. A profi céges költöztetés ára horrorisztikus, marad a kisebb vállalkozóktól való furgonbérlés. Ha még ilyen egyszerű lett volna…


2015-ben Magyarországon kisteherautóhoz, furgonhoz jutni képtelen vállalkozás. Ugyanis az embercsempészek lecsaptak mindre. A kölcsönzők meg megijedtek, mindenkiben csempészt láttak, így a háromgyermekes család majdnem hoppon maradt. Végül sikerült két furgont szerezni (légkondi ohne, miként a rakodótérbeli világítás is, rádió nyista, holott azzal hirdették et cetera, et cetera).

Vártuk a dobozhegyeken barátomat, hozza már a furgont és végre kezdetét vegye a pakolás, ám amikor hazajött, gondoktól terhelt orcája sok mindenről árulkodott. Leginkább arról, hogy „egy szegedi nő bérelte nemrég a kocsit, 32 migránst szállított, de lekapcsolták az M5-sön”. Azaz a rendszerbe került rendszámtáblás kocsival terveztük szállítani az egyetemi jegyzeteket és az emeletes gyerekágyakat. Majd elment a másik furgonért. Ahol a kölcsönző nem kertelt: nem szívesen adja ki a kocsijait, mert mindenki migránsokat akar szállítani, de barátomat a hangja alapján úgy ítélte meg, hogy nem embercsempész…

Hát nem. Maximum családcsempész. Viszont rávilágított az embercsempészettel történő leszámolás

legegyszerűbb módjára: be kell gyűjteni a furgonokat.

(Szerencsére különösebb vegzálások nélkül megérkeztek Frankfurtba. Csak egyszer mentek utánuk a német szervek, hogy megállítsák és kinyittassák furgonjaikat. De szerencsére a könyvespolc még nem minősült illegális migránsnak…).

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.