EUR: 339,07 Ft
CHF: 319,39 Ft
2020. február 26., szerda
Géza

Egyéb II.kerület

Láng Zsolt főz is családjával

Az Így főznek a polgármesterek című kiadványból kiderül: Láng Zsolt a szűkebb-tágabb közösségének egyaránt igyekszik hasznára lenni. A kerület polgármestere vezetői feladatai elvégzése után szívesen áll neki otthon, hogy vasárnap délelőtt feleségével és kisfiával együtt készítsék el az ebédet. A főzés szeretetét vidéki nagyszüleitől hozta, és ma is örömet szerez neki, ha az elvégzett munkának megvan az értelme, és finom, jó étel kerül az asztalra.

Őszy-Tóth Gábriel könyvéből megtudjuk, hogy a kerület polgármestere a finomfőzeléket és a sóskát gyermekkorában nem kedvelte.


– Vidéki nagymamám kitűnően főzött, és ezt a képességét édesanyám is örökölte. Talán ebből fakad, hogy a családi konyha minden ízét szerettem gyermekkoromban. Volt azért kivétel is: például a finomfőzelék és a sóska. Jól emlékszem ugyanakkor a hordókban tárolt házi savanyú káposztára, amelyet a kamrában a hideg kovászos uborkához hasonlóan rendszeresen megdézsmáltam – meséli Láng Zsolt. Hozzáteszi, gyermekként gyakran tüsténkedett a konyhában, és mint kotnyeles ínyenc, belekóstolhatott a készülő finomságokba.

Láng Zsolt kisfiával2

Láng Zsolt kisfiával

– Később, a felnőtt életemben is megőriztem a főzés szeretetét. Különösen jó időtöltés ez vasárnap délelőtt a feleségemmel és a sürgő-forgó-lábatlankodó kisfiammal kiegészülve – árulja el a polgármester. Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a gasztronómia, Láng Zsolt azt válaszolja: kultúrát, életfelfogást.


– Aki a jó falatokat, a jó italokat, a hosszú, kiadós családi vagy baráti étkezéseket képes értékelni, az élvezheti az élet egyik nagyszerű adományát – vallja. A kerület polgármestere a főzés mellett olvasni, zenét hallgatni és kirándulni is szeret, ugyanakkor örömmel végzi a munkáját is.

– Örömet szerez, ha van értelme a munkával eltöltött óráknak. Örülök kerületem gyarapodásának, kiegyensúlyozott fejlődésének. Legfőbb célom, hogy mindenkor szűkebb-tágabb közösségem hasznára legyek.

 

 

 

lang zsolt-steak zoldborsmartassal

Steak zöldbors-mártással és fokhagymás parajjal

Láng Zsolt ajánlata: steak zöldbors-mártással és fokhagymás parajjal

Hozzávalók 4 főre: négy nagyobb szelet finest marhahús (bélszín, hátszín vagy rostélyos), 1 kg paraj, 120 gramm zöldborsó, 25 gramm vaj, 0,5 dl marhahús alaplé, 3 dl tejszín, 3 dl borpárlat, 5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál vaj, , só, finest bors.

Elkészítés:

A húst 3 cm vastagságúra szeleteljük, mindkét oldalát borsozzuk, majd félretesszük. Először a borsmártást készítjük el. A borsszemeket egy öntöttvas serpenyőben kis lángon egy-két percig szárazon pirítjuk, vigyázva, hogy ne égjenek oda. Ezután fakanállal a borsszemeket a serpenyő falán összetörjük. Hozzáöntjük a borpárlatot és erős lángon pár percig addig főzzük, amíg a borpárlat nem párolog el. Felöntjük marhahús alaplével, amit legalább 5 percig forralunk, amíg a folyadék a negyedére nem csökken. Hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, és olyan sűrű állagúra krémesítjük nagyobb lángon, hogy ne folyjon le a kanál hátáról. A fokhagymás parajt úgy készítjük, hogy a felhevített vajra rányomjuk a zúzott fokhagymát, és két percig sütjük. Ekkor hozzáadjuk a zsenge vagy mirelit parajleveleket, sózzuk, borsozzuk. Addig pároljuk, míg a paraj össze nem esik. Tálalás előtt a levét lecsöpögtetjük. A legvégén a bélszínt sütjük meg, ha közepesen átsütve szeretjük, akkor kevés vajon, két-két percig süssük egy-egy oldalát. Aztán négy-percig hagyjuk pihenni. Tálaláskor a tetejére csorgatjuk a zöldbors-mártást, és mellé kínáljuk a parajt.

Kapcsolódó Cikkek