2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Belföld

Lemondott a honvédelmi miniszter

Lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn. Döntését Orbán Viktor kormányfő elfogadta és Simicskó Istvánt kérte fel a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására. Az ellenzéki pártok választ várnak a lemondással kapcsolatban.

A Kormányzati Információs Központ az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint hétfőn ülésezett a kormány nemzetbiztonsági kabinetje, ahol áttekintették az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzetet, ezen belül beszámolót hallgattak meg a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár készültségi állapotáról.


A kabinet ülését követően Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek, amit Orbán Viktor elfogadott. A kormányfő ezek után a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására felkérte Simicskó Istvánt, aki mostanáig a sportért felelős államtitkári posztot töltötte be.

Budapest, 2012. február 14. Simicskó István, a HM parlamenti államtitkára és Hende Csaba honvédelmi miniszter (j) részt vesz Jákob János ezredes, protestáns tábori püspök beiktatásán, a Nagyvárad téri református templomban. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Simicskó István és Hende Csaba
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az MSZP szerint Hende Csaba menesztésével Orbán Viktor miniszterelnök beismerte, hogy a kormány menekültpolitikája megbukott. A szocialisták közleménye szerint Hende Csaba ötéves minisztersége egyet jelentett a magyar honvédség leépülésével, tönk szélére juttatásával. Csaknem tucatnyi olyan botránya volt, amibe egy “normális országban” egy honvédelmi miniszter azonnal belebukik. “Hende Csaba távozásának valódi okait egyelőre még titkolják, de ha a nemzetbiztonsági kabinet mai ülésén őszintén kellett beszámolnia a magyar honvédség valódi állapotáról, nem csodálkozunk, hogy Orbán Viktor páros lábbal rúgta ki a miniszteri bársonyszékből” – írták.


A Jobbik haladéktalanul választ vár arra, hogy miért mondott le a honvédelmi miniszter – közölte Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője az MTI-vel. Azért kíváncsiak erre, mert a helyzet kritikus és “történelmi nyomás” alatt állnak a magyar határok, illetve azért is, mert a honvédség bevetéséről szóló jogszabálytervezet az Országgyűlés előtt fekszik. “További nyugtalanságra és aggályokra ad okot, hogy az országot sújtó ilyen helyzetben kormányválság alakul ki” – tették hozzá. A válságra utal a Jobbik szerint, hogy “a kormányban sincs közös nevező a határok védelmének kérdésében”.

Az LMP szerint a honvédelmi miniszter hétfő esti lemondásának hátterében a menekültválság kormányzati kezelése lehet. Gál József, a párt szóvivője az MTI-nek telefonon nyilatkozva azt mondta, lehet, hogy Hende Csaba sem értett egyet a honvédség bevetésével, tudatában lehetett annak, hogy ebben az állapotában nem lennének képesek a honvédek ellátni e rájuk bízott feladatot. Kitért arra is, hogy “az egész kormányt terheli a felelősség azért, hogy nem voltak képesek kezelni a menekülthullámmal járó helyzetet”. Lehet, hogy a honvédelmi miniszter lemondása is csak egy jele annak, hogy kapkodás van a kormányon belül – tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a magyar állampolgároknak joguk van tudni, hogy miért mondott le valójában Hende Csaba honvédelmi miniszter. Vadai Ágnes, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: nem véletlen, hogy “öt év hozzá nem értés, átgondolatlanság és károkozás után” Hende Csaba most nyújtotta be lemondását, amikor “az Orbán-kormány kevesebb, mint két héten belül készül bevetni a Magyar Honvédséget a magyar-szerb határon”.

Az Együtt szerint nem elég egy új ember kinevezése, a Fidesz-KDNP kormánynak teljes fordulatot kell vennie a menekültválság kezelésében. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint már a múlt hét végére kiderült, hogy “teljes káosz” van a menekültkérdésben, a kormány képtelen úrrá lenni a helyzeten, teljesítménye teljes mértékben elégtelen, megítélése totálisan erodálódott. “A kormány minden nap dilettantizmusáról tesz tanúbizonyságot, ennek nyílt beismerése Hende Csaba honvédelmi miniszter lemondása is” – írták.

A Magyar Liberális Párt szerint a honvédelmi miniszter távozását nem lehet másként értékelni, mint a “kerítésépítő politika” teljes kudarcának. A Liberálisok közleménye szerint a menekültügyi krízis megoldását nem Hende Csaba távozása, hanem a kormányfő beismerése hozhatja meg egyedül. Az ellenzéki párt úgy véli, Hende Csaba felelőssége és szerepe miniszterként vitathatatlan a menekültválság elhibázott kezelésében, de az igazi felelős mégis Orbán Viktor maga, és az általa útjára indított idegenellenes gyűlöletkampány.

Kapcsolódó Cikkek