EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,35 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb XXII.kerület

Licséknél már az unokák is borászkodnak

Több mint negyed század telt el azóta, hogy Budafok-Tétényben megtartották az első pezsgő- és borfesztivált. Karsay Ferenc polgármester a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ünnepi nyitókoncertjén elmondta, ma már egyre több helyen tartanak ehhez hasonló borfesztiválokat, de a budafoki néhány dologban különbözik a többitől, ezért is lehetne Budafok-Tétény méltán Budapest bornegyede.

– Először is a miénk volt az első! Aztán mi nem díszletek között rendezzük meg, hanem valóságos pincékben, ahol a helyi borászok saját boraikkal kínálják a vendéget, ráadásul nálunk a bor és a kultúra kezdettől fogva egységet alkot – fogalmazott Karsay Ferenc. A polgármester szavait remekül példázza, hogy a Lics Pince is kiállítással nyitotta meg kapuit a kerület 26. borfesztiválján.


Lics Pincészet, Bor fesztivál,

Lics Judit és édesanyja, Éva a pince udvarán a vendégekkel

– Édesanyám szorgalmazta mindig, hogy a bort és a kultúrát egyesítsük a tevékenységünkben, neki köszönhetően húsz évvel ezelőtt tartottuk az első kiállításunkat a pincében. Fontos számunkra, hogy az itt bemutatkozó művészek helyiek legyenek, és igyekszünk mindig a határon túlról is hívni valakit. Idén a Baross Gábor telepen született és azóta is itt élő Czimbal Gyula fotóművészt kértük fel. Ő ajánlotta Sadeczky Katalin keramikust, akinek szobrai nagyon jól illeszkedtek a hordókkal teli pince hangulatához. Kettejük alkotásai mellé hozta a határon túli Hajdújárásról Maurer Oszkár a borait – mesélte Lics Judit.

Lics László borász és felesége, Éva 25 évvel ezelőtt kezdték el a munkát, azóta lányuk és fiuk, illetve családjaik is csatlakoztak a családi vállalkozáshoz. Sőt, már a négy unoka is nő bele a szakmába.


Lics Pincészet, Bor fesztivál,

Kóstoló a Lics pince udvarán. Egészségére!

– Én eredetileg közgazdász voltam, mellette tanultam ki a borászmesterséget. Ma már a mi gyerekeink is természetesnek veszik, hogy a szőlőben és a hordók közt tevékenykedjenek. Áron fiam folyton a feldolgozóban ténykedik a gépeknél, azt szokta mondani, borász és gépészmérnök lesz, ha nagy lesz. Nóra lányom a szőlőben sürög, az öcsém gyerekei, Tamás és Zoé ugyancsak otthon vannak a borospincében – mesélte és hozzátette, már mind a négy unokának van saját bora.

Lics unokák

Lics Tamás, Lics Zoé, Kemecsei-Lics Nóra, Kemecsei-Lics Áron otthon van a pincében

– Áron kilencévesen rajzolta meg az első bikavérünk címkéjét, amellyel aztán díjakat nyert. A második bikavérnek a feliratát készítette ő, az még több díjat kapott. Most a 2013-as bikavérünk Budafok város legjobb bora lett, természetesen Áron vette át az elismerést. Ez lett az ő bora. Nóra bora úgy született meg, hogy kóstolgattuk a férjemmel a 2012-es kadarka kékfrankos rosé cuvée-nket, hogy milyen nevet adjunk neki. A lányunk rávágta: ez Nóra bora. Az öcsém kisfia, Tamás arról híres, hogy belenyúl a hordókba, és kóstolgat. Így lett a Tamás-válogatás az egyik vörösborunk neve. Zoéről pedig egy pinot noir fehér bor kapta a Gonoszka nevet. Ez igazából inkább csibészkét jelent, utalva a fehér pinot noir különlegességére – árulta el Lics Judit, akitől a kulisszatitkokon kívül azt is megtudtuk, hogy családi vállalkozásuk ma saját, több mint 50 hektáros szekszárdi és etyeki-budai szőlőterületeiről származó borait érleli és palackozza a budafoki pincéjében.

Kapcsolódó Cikkek