2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb

Litvánia is határellenőrzéseket vezethet be

Litvánia szükség esetén kész átfogó ellenőrzéseket bevezetni az Európai Unió belső határát képező, Lettországgal és Lengyelországgal közös határán – közölte újságírókkal kedden Saulius Skyernelis belügyminiszter.

“Amennyiben menekültek fenyegető áradatával találkozunk, ahogy ez más (uniós) országokban történik, hasonlóképpen cselekszünk, ideiglenesen helyreállítjuk a határellenőrzést” – jelentette ki.


A miniszter emlékeztetett arra, hogy a schengeni szabályok lehetővé teszik ezt.

Németország vasárnap vezetett be hasonló intézkedést Ausztriával közös határán. Szakértők szerint a lépés a határlezárások láncreakcióját válthatja ki a schengeni övezetben.

A belügyminiszter emellett felajánlotta, hogy országa további egységeket küld az Európai Unió külső határainak védelmét biztosító műveletekhez. “Abban az esetben, ha Görögország, Olaszország vagy az Európai Unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) további egységek szükségéről számol be, Litvánia reagálni fog” – mondta. Skyernelis szavai szerint a balti ország a légi egységei mellett a parti őrsége hajóit is felajánlja szükség esetén.

Litvánia jelenleg helikopterekkel vesz részt a Poseidon nevű uniós határőrizeti műveletekben a Földközi-tengeren. A légi járművek a görög szigetek partjainál járőröznek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.