EUR: 338,17 Ft
CHF: 318,73 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Külföld

Merkel: meg kell szüntetni a válságot kiváltó okokat

Az európai menekültválság megoldáshoz küzdeni kell a válságot kiváltó okok megszüntetéséért, a menekültek hazájában és a környező országokban működő menekülttáborokban is – jelentette ki kedden Berlinben Angela Merkel német kancellár Juha Sipilä finn miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

Angela Merkel a finn kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a menekültek beáramlása Európába “nagyon rendezetlenül” zajlik, de ennek ellenére “meg kell, és meg is fogunk birkózni” vele.


Ehhez szükség van a “rend jeleire”, így az uniós külső határok biztosítására – mondta a kancellár. Görögország uniós külső határárnak biztosításához pedig elengedhetetlenül szükséges Törökország támogatása – tette hozzá.

A globalizáció következtében távoli konfliktusoknak is vannak következményei a németek mindennapjaiban. A menekültválságban így “megtanuljuk, hogy az is befolyásolja az életünket, ha valahol máshol történik valami szörnyűség, és ezen nem tudunk változtatni kerítések építésével” – idézte Angela Merkel szavait az AFP hírügynökség.

Juha Sipilä méltatta Németország helytállását a válságban, és rámutatott: Finnország a lakosság nagyságához képest megközelítőleg annyi menekültek fogad be, mint Németország. Hozzátette: Finnország támogatja a 120 ezer menekült tagállamok közötti elosztását célzó javaslatot. Fontosnak nevezte, hogy az uniós belügyminiszterek keddi brüsszeli ülésén a terhek méltányos megosztásán alapuló megállapodás szülessen.

Kapcsolódó Cikkek