2020. február 29., szombat
Elemér

Külföld

Miért nem fogad be az USA több szíriai menekültet?

Levélben javasolta tavasszal 14 szenátor Barack Obama amerikai elnöknek, hogy legkevesebb 65 ezer szíriai menekültet telepítsenek le az Egyesült Államokban, ám erre a politikai és jogi akadályok miatt kevés az esély – írta szombati számában a The New York Times.

A javaslat bírálói szerint a betelepítésre vonatkozó indítvány megnyitná az ország határait a potenciális terroristák előtt, egyesek pedig egyenesen “dzsihadista frakciónak” nevezték az aláíró honatyákat. A kormány alaptalannak minősítette az aggályokat, rámutatva, hogy a menedékkérőknek alapos háttér-ellenőrzési eljárásnak kell alávetniük magukat.


Az eset ugyanakkor a lap szerint rávilágított a politikai akarat hiányára és azokra a gyakorlati akadályokra, amelyek az útjába állnak annak, hogy az Egyesült Államok képes legyen közvetlenebb módon beavatkozni az európai migrációs válságba. Ezen akadályok egyike, hogy az amerikai közvélemény a több mint egy évtizeden át tartó afganisztáni és iraki háború hatására belefásult a külföldi szerepvállalásra – még akkor is, ha a halott szíriai gyerekekről ezen a héten megjelent, szívszorongató fotók hatására felerősödtek a nagyobb segítségnyújtást sürgető hangok.

Az Egyesült Államokban emellett az ország saját bevándorlásügyi problémáival kapcsolatban sincsen egyetértés. Élénk vita folyik akörül, hogy hogyan kellene őrizni az amerikai-mexikói határt és vezető republikánus elnökjelölt-aspiránsok az országban élő 11 millió illegális bevándorló kitoloncolását sürgetik.


A The New York Times szerint ugyanakkor az Obama-kormányon belül intenzív vita folyik a lehetséges intézkedések lehetőségéről, beleértve azt is, hogy Ferenc pápa közelgő látogatása washingtoni látogatása idején “jelentős bejelentés” szülessen. Menekültügyi szakértők szerint azonban a további segélyek felajánlásán felül az Egyesült Államok lehetőségei korlátozottak.

A lap szerint nem zárható ki, hogy a Földközi-tenger, az Atlanti-óceán északi része és az Afrika térségéért felelős hatodik amerikai flotta mentőhajókat vezényelhet ki, hogy csökkentse a megannyi halálos áldozattal járó átkelés veszélyét.

Stewart Patrick, a Külkapcsolatok Tanácsának szakértője rámutatott, hogy az amerikaiak “étvágya” egy újabb, szíriai katonai kaland iránt még akkor is csekély lenne, ha ehhez az oroszok és a kínaiak zöld jelzést adnának. Patrick emellett igazoltnak látja az azzal kapcsolatos kételyeket, hogy vajon egy amerikai vagy nyugati beavatkozás javítana-e bármit az ottani helyzeten. A vezető kutató szerint a kialakult migrációs válság “nagyobbrészt Európa felelőssége”.

A The New York Times kitért arra, hogy az Egyesült Államok régóta a világ legjelentősebb adományozója azon nemzetközi programok esetében, amelyek a legközvetlenebb segítséget nyújtják a menekülteknek, beleértve az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatalát, a Nemzetközi Menekültügyi Szervezetet, a Világélelmezési Programot és másokat.

Szakértők szerint a nemzetközi szervezeteknek a második világháború után létrehozott rendszere még mindig nagyszerűen működik, ám a probléma léptéke túlterhelte azt. Az EBSZ adatai szerint a világon 60 millióan élnek olyanok, akik kényszerből hagyták el a lakhelyüket, közülük pedig mintegy 19 millióan menekültek.

Az Egyesült Államok évi 70 ezer menekültet fogad be a világ minden részéről, a menedékkérelmeket az ENSZ menekültügyi hivatalának segítségével dolgozza fel. Az országba beengedetteknek csak egy kis töredéke szíriai. Ennek az az oka, hogy az elbírálási eljárás két évig is letarthat és mert az Egyesült Államokba irányítandó menekültek száma csak négy éve, a szíriai polgárháború kitörése után kezdett el növekedni.

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy jövőre talán 1800-ra emeli a befogadandó szíriaiak számát, de ez is csak alig lesz több egy jelképes gesztusnál, amikor több mint 4 millió szíriai vált menekültté.

A lap idézte Charlie Dent republikánus képviselőt, aki nemrégiben járt Európában, és elismerte, hogy az Egyesült Államoknak többet kellene tennie, de úgy vélekedett, hogy Európa is felelős. Rámutatott, hogy az európai partnerek “nem akarják a menekülteket”, nem akarják a migránsokat”.

Dent szerint Angela Merkel német kancellár kész lenne többet befogadni közülük és nem örül annak, hogy mások nem. Kitért arra, hogy Lengyelország és Litvánia nem a déli válságra, hanem teljes mértékben az orosz fenyegetésre összpontosít.

Kapcsolódó Cikkek