2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Belföld

Migrációkutató Intézetet alapít a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium

Migrációkutató Intézet közös létrehozása mellett döntött Magyarország legjelentősebb agytrösztje, a Századvég Alapítvány, valamint hazánk legsikeresebb elitképző intézménye, a Mathias Corvinus Collegium. Az Intézet célja a migráció jelenségének összetett szempontrendszer szerinti kutatása, valamint a migrációs mozgások európai és magyar következményeinek feltérképezése. Az Intézet főigazgatója Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója lesz.

A Századvég Alapítvány mint Magyarország legjelentősebb agytrösztje, illetve a Mathias Corvinus Collegium mint hazánk legelismertebb elitképző helye közös kutatóközpont létrehozása mellett döntöttek. Az új tudományos szervezet a Migrációkutató Intézet nevet fogja viselni.


Míg a Századvég Alapítvány rendszeresen foglalkozik a legfontosabb társadalmi kérdésekkel és közpolitikai kutatásokkal, addig a Mathias Corvinus Collegium olyan kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező intézmény, amely működése során kiemelkedő eredményeket ért el az oktatás és a kutatás területén egyaránt. Ezen szinergiák alapján az alapítók a Migrációkutató Intézet célját a migráció jelenségének összetett szempontok szerinti, tudományos igényű kutatásában, továbbá közérthető szakmai elemzések készítésében jelölték meg. Az intézet interdiszciplináris megközelítéssel kívánja vizsgálni a ki- és bevándorlás hazai és európai jelenségét, továbbá kiemelt figyelmet fordít majd a származási és fogadóországok politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális helyzetének tanulmányozására, a migrációs politika jogi vetületére, illetve a bevándorlás geopolitikai és biztonságpolitikai összefüggéseire is.

A Migrációkutató Intézet most kezdi meg a saját kutatói bázisának kiépítését, ahol a tervek szerint több, különböző tudományterületről érkező szakember, illetve a migráció szempontjából legjelentősebb kibocsátó régiók és fogadó országok specialistái is helyet kapnak. A cél nemcsak a hazai tudományos eredmények gazdagítása, továbbá a szakmai vélemények közérthető formában történő publikálása, hanem a minél kiterjedtebb nemzetközi kapcsolatrendszer kialakítása is. A Migrációkutató Intézet főigazgatója Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója lesz, aki a szervezet felállítására és vezetésére vonatkozó feladatát a jelenlegi munkája mellett látja el.


Kapcsolódó Cikkek