EUR: 338,36 Ft
CHF: 318,85 Ft
2020. február 21., péntek
Eleonóra

Belföld

Miről ismerek fel egy szírt?

Első körben a Szíriából érkező menedékkérőket kellene befogadnia Európának – hangzott el számos alkalommal az elmúlt héten az ésszerű érvelés itthon és a nemzetközi sajtóban is. Gondot okoz azonban, hogy a szerb–magyar zöldhatárt átlépők zöme az identitását igazoló dokumentumok nélkül érkezik, „bemondásos alapon” pedig természetesen mindenki szírnek számít a mielőbbi Németországba jutás reményében.

Mit tehetnének az európai államok, ha komolyan vennék ezt a célkitűzést? A szír menedékkérők kiszűrésére elvileg alkalmas lehetne a nyelv, hiszen az Észak-Afrikától Belső-Ázsiáig húzódó arab nyelvterület jól elkülöníthető dialektusokat foglal magában.


dr2 A damaszkuszi szír nyelvjárás az, amit elterjedtsége miatt a Közel-Kelet nagy részén mindenki megért – mondta a Lokálnak Daher Rashed adjunktus, az ELTE Sémi Filológiai és Arab Tanszékének oktatója. – Az anyanyelvi beszélők azonban mind-mind a saját dialektusukat beszélik: más Ammanban, mást Aleppóban vagy Bejrutban.

Daher szerint e nyelvjárások felismerése nem okoz gondot egy arab anyanyelvű beszélőnek.

Én például nemcsak a szírt tudom megkülönböztetni mondjuk a libanonitól, hanem a Szírián belüli változatokat is felismerem – magyarázta. – Ahhoz azonban, hogy erre egy, az arabot nem anyanyelvként beszélő ember is képes legyen, évekre van szükség, és biztosan kell az is, hogy valamelyik nyelvterületen huzamosabban éljen. Magyarországon nemigen ismerek ilyet, az efféle feladat még a tolmácsoknak is gondot szokott jelenteni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megállítaná a börtönbizniszt a kormány

  Megállítaná a börtönbizniszt a kormány

  A kormány célja, hogy megállítsa a börtönbizniszt, amely mára több milliárdos iparággá vált – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az Országgyűlésben a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos törvényjavaslat általános vitájában.

 • Ma kiderül lesz-e BKV-sztrájk

  Ma kiderül lesz-e BKV-sztrájk

  Sokadjára ül ma össze a BKV cégvezetése és az Egységes Közlekedési Szakszervezet, hogy döntsenek a cégnél dolgozók fizetésemeléséről.

 • Felszámolják az illegális hulladéklerakókat

  Felszámolják az illegális hulladéklerakókat

  Július 1-jétől életbe lép a klíma- és természetvédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Az utak melletti árkokat, a vasútvonalak környékét is kötelező lesz megtisztítani, összegyűjtik az erdők, szántóföldek, települések szélére kihordott hulladékkupacokat is – számolt be Schanda Tamás az M1-en.

 • Gyurcsánynak sikerült szétverni az MSZP

  Gyurcsánynak sikerült szétverni az MSZP

  Kiss László, Óbuda, illetve Szaniszló Sándor Pestszentlőrinc szocialista polgármestere is elhagyja az MSZP-t és jövőhéten csatlakozik a Gyurcsány-párthoz – írja az Index.