EUR: 335,45 Ft
CHF: 316,15 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Egyéb

Most újra autót nyerhet a lottón!

Örülhetnek az utak szerelmesei, ugyanis huszonnégy év után újra lehet autót nyerni a lottón – persze már nem Trabantot, hanem sokmilliós Volkswagent, Seatot és Skodát.

Szeptemberi nyeremények

Ötöslottó: naponta 1 millió forint, ráadás: 3 darab Škoda Új Superb Ambition 1.4 TSi (feketemágia, ezüstszürke, bazalt barna színben)

Hatoslottó: naponta 1 millió forint, ráadás: 2 darab Seat Leon ST 1.4 TSI Style Start & Stop (midnight fekete színben)

Puttó: naponta 1 millió forint; ráadás: 1 darab Volkswagen Golf Trendline BMT 1.4 TSI (hófehér színben)

Luxor: naponta 300 ezer forint; ráadás: 1 darab Volkswagen Polo Comfortline 75  (hófehér színben)

Szeptember 9–19. között duplán megéri lottózni! Nemcsak azért, mert naponta sorsolnak pénznyereményt, hanem mert hosszú idő után újra lehet autót nyerni. Az akció teljes időszakában vásárolt, a feltételeknek megfelelő játékok közül szeptember 21-én sorsolják ki a hét nyertest, akik egy gyönyörű, új autóval lesznek gazdagabbak. Ehhez az kell, hogy az ötös- és a hatoslottón egy szelvényen legalább 1350 forint értékben, a Puttón 1000 forintért, a Luxoron pedig minimum 875 forintért játsszunk. Ennek kapcsán áttekintettük a hazai autó-jutalomsorsolásokat az 1957-es háromsebességes Wartburgtól a 2015-ös Volkswagen Golf Trendline-ig.


A hatvanas évek gépkocsinyeremény-betétkönyv reklámjának szlogenje az ötöslottó autónyeremény-sorsolásaira is igaznak bizonyult. Az első tárgynyeremény-sorsolást 1957. április 5-én tartották, amikor is először azt sorsolták ki, hogy a négy márciusi játékhét közül melyiknek a szelvényei vesznek részt a játékban. Később már minden hónap első sorsolási napján megtartották az előző hónapban beérkezett lottószelvények tárgynyeremény-sorsolásait is. Az első ilyen nyeremény egy Wartburg volt, amelyet a mindössze 13 éves Molnár Tibor nyert meg, ekkor ugyanis még nem korlátozták a maihoz hasonló szigorúsággal a 18 év alattiak szerencsejátékát. A játék első félévében hatan nyertek Wartburgot, sőt a totósok és a borítékos sorsjegy játékosai közt is szerveztek olyan akciókat, amelyekben autó volt a nyeremény, 1969-ben a borítékos sorsjegy sorsolásán például egy Trabant.

golf

Az első húsz év ötöslottó tárgynyeremény-sorsolásai számokban

Ebben az időszakban összesen 25 ezer 102 nyereménytárgyat sorsoltak ki.

Az első húsz év alatt 250 havi tárgynyeremény-sorsolás és 30 rendkívüli sorsolás volt.

Az autó mint főnyeremény mellett a tárgynyeremények sorát 1957 júniusától egészítették ki az ingatlannyeremények. A gyakran „jutalomsorsolásnak”’ nevezett tárgysorsjátékokon a gépkocsik mellett öröklakásokat, üdülőket, családi házakat, motorkerékpárokat, tv-ket, mosógépeket, bútorutalványokat is lehetett nyerni. Ma már persze nehéz elképzelni, mekkora örömet okoztak akkoriban ezek a nyeremények, hiszen a hazai áruhiány miatt – főleg a gépkocsik esetében – még a tehetősek, sőt a lottónyertesek is csak hosszú várakozás után juthattak autóhoz. Sokatmondó, hogy 1957-ben mindössze alig több mint tízezer autó futott a magyar utakon, amelyek csupán húsz százaléka volt magántulajdonban. A hosszú várakozási idővel együtt a gépkocsik ára 20-30 ezer forint között mozgott. Furcsa, de érthető, hogy az azonnal birtokba vehető használt autókért ugyanakkor akár ötvenezer forintot is fizettek! Összehasonlításképpen érdemes tudnunk, hogy 1957-ben a cukor kilónkénti ára hét forint, a kenyéré 96 fillér (!) volt, a benzinért pedig 1 forint 60 fillér számoltak fel literenként a benzinkutaknál. A lottó-telitalálatosok számára a nyereménykifizetésekről és a nyereményautók átadásairól az újságok képes riportokban számoltak be. A nyertes családok új Wartburgjainak, Trabantjainak képei az újságolvasókra gyakran ösztönzőbben hatottak, mint a bankjegyoszlop mellett álló nyertes mosolya. A magyarországi áruhiány csökkenésével a kísérő tárgysorsjátékok vonzereje is csökkent a nyolcvanas években, mígnem 1991. 10. játékhetétől meg is szüntették a tárgynyereményalapot és a tárgysorsolásokat.


Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.