EUR: 338,56 Ft
CHF: 318,77 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Budapest

Multikotta

2010 előtt minden komolyabb hazai és angol bajnoki meccset egy belvárosi skót kocsmában néztünk. Angolokkal, skótokkal, pöfékelő magyarokkal. Folyt a sör, fogyasztották a fisendcsipszet, egy-két whisky is legurult és a kedvenc csapatok mezeiben ott részegedett le és üvöltve – de nem bántóan – drukkolt mindenki. A sör és a cigi volt mindehhez az elmaradhatatlan kellék.

Nick Hess (front) and others at Conor O'Neill's pub in Boulder, Colorado jump for joy as Clint Dempsey scores a goal for the US during the World Cup soccer match between England and the USA on June 12, 2010. The match ended in a 1-1 tie., Image: 89087129, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for use by or for the retail poster industry. Not available for license and invoicing to customers located in Italy. Not available for license and invoicing to customers located in Spain., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

Aztán jött a hír, hogy megszűnik az éttermi dohányzás. Kezdetben csak próbaidőre, majd véglegesen, ami kellő ellentétet váltott ki a családon belül.


Az apa szomorkodott, mert egy-egy kihagyott Liverpool-helyzetnél az idegnyugtató slukk elnyomta a kikívánkozó szentségelést, míg a fiú örült, mert a MU-meccseket így már úgy nézhette apjával, hogy 90 perc után nem kellett komplett ruhatárcserére készülnie.

Mert bizony dohányszagú volt minden. Ha csak az apja cigijeinek füstjét kellett volna likvidálni illatos mosóporral, még talán elviselhető lett volna, hiszen maximum a pulóvert érinti. Ám egy komplett kocsma bűzfelhője a konyhaszagtól a cigi-szivar-pipa füstig már sokkal komolyabb kihívást jelentett az illatosító hadműveletben.


Az étterem tulaja is sopánkodott, hogy mi lesz így, elveszíti a vendégeit. Ment a suttogó propaganda meg a találgatás, hogy akkor majd tavasszal le kell-e húzni a rolót, vagy sem. Nem kellett. Nemhogy nem maradoztak el a vendégek, hanem újabbakkal gyarapodott az étterem törzsvendéggárdája. Ugyanis hétvégén ebédelni vagy a színház után vacsorázni sokkal szívesebben tértek be jól öltözött asszonyok és urak, mert nem kellett a füstszag problematikájával számolniuk. Az étterem forgalma nemhogy csökkent, inkább nőtt. Kósza vendégek helyett családok jöttek. Átalakult a törzsközönség, polgáribb lett a miliő.

Mindez csak azért jutott eszembe a Chelsea–Arsenal kapcsán, mert márciusban megint hasonló zokogást lehetett hallani a vasárnapi nyitva-zárva tartás kapcsán. A multik húzták a zokognivalót. Kottájukból mást sem lehetett olvasni, mint hogy a szegény magyar alól ez a rendelet kihúzza élete értelmét, a vasárnapi lődörgést a plázákban. Érdekes, másképp látszik. A nyitva tartó boltokban ebédhezvalót vagy éppenséggel pékterméket vesznek. A közelünkben lévő tó körül és a hegyekben családok sétálnak és betérnek a hétvégénként állandóan telt házas étterembe ebédelni. És a környékbeli cukrászdák sem panaszkodnak. Nincs rohanás – béke van.

Csak a multik játszanak hamisan. Kottából.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.