EUR: 339,45 Ft
CHF: 319,42 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Külföld

Németország cseh határára is kiterjesztette a határellenőrzést

Németország cseh határára is kiterjesztette a héten újraindított határellenőrzést, hogy megállítsa az embercsempészetet, és jobban meg tudjon birkózni a menedékkérők növekvő áradatával – jelentette be a német szövetségi rendőrség csütörtökön.

Christian Meinhold szóvivő közlése szerint a keletnémet Szászországot Csehországgal összekötő autópályán kezdtek ellenőrzéseket, és négy embercsempészt már el is fogtak ott.


Németország vasárnap jelentette be, hogy a menekültválság kezelésének érdekében ideiglenesen és fokozatosan visszaállítja határain az ellenőrzést. Az intézkedés először az osztrák-német határon lépett életbe.

A berlini vezetés célja a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szóló szeptember 5-ei döntés révén megindult tömeges és ellenőrizetlen határátlépés rendezett keretek közé terelése.

Az első három nap tapasztalatai alapján a beléptetés és a menedékkérők regisztrációja ismét viszonylag rendben zajlik, de a menekülthullám nem hagyott alább jelentősen. A hétfői 4500 és a keddi 6000 után szerdán már 9100 menedékkérőt regisztráltak, akik csaknem mindannyian Ausztriából érkeztek. A határellenőrzés visszaállítása előtti napokhoz képest változás, hogy a legtöbben nem vonattal, hanem gyalog kelnek át a határon. Több tucat embercsempészt is elfogtak.

A bajor-osztrák határvidéken a nagyobb átkelőknél igen jelentős közlekedési fennakadásokat okozott a határellenőrzés visszaállítása, és növekvő lakossági elégedetlenséghez vezetett. Különösen az ausztriai Salzburggal szomszédos Freilassingban, ahol a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió helyszíni beszámolója szerint komoly nyugtalanság is érzékelhető. Sokan nem vállalják véleményüket nyilvánosan, mert attól tartanak, hogy szélsőségesnek bélyegzik őket. Akik pedig megszólaltak a Deutschlandfunknak, elmondták, hogy a környéken terjed az aggodalom a közbiztonság gyengülése miatt.

Kapcsolódó Cikkek