EUR: 335,31 Ft
CHF: 315,99 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Belföld

Nyugaton sem csak tárt karok várnak

Az utóbbi napokban itthon és külföldön is számos kritika érte a magyarokat, mondván, hogy elutasítóak vagyunk a bevándorlókkal. A Lokál körülnézett, hogy a felmérések alapján máshol milyen a hozzáállás a menekültkérdéshez.

A németek szerint is német probléma

Egy Németországban elvégzett televíziós közönségszavazás résztvevőinek túlnyomó többsége szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek igaza van abban, hogy a menekültválság német probléma. Az N24 hírcsatorna közönségszavazásán részt vevők 84,4 százaléka tartotta helytállónak a magyar miniszterelnök kijelentését.

A Mail on Sunday című lapban megjelent felmérés szerint a menekültprobléma miatt a brit válaszadók már csak 49 százaléka maradna az EU-ban, pedig ez a szám a korábbi hónapokban 54 százalék körül alakult.


Eközben Németországban Angela Merkel kancellárt már régi koalíciós partnere, a CSU is támadja, hibás döntésnek nevezve a Magyarországról érkező menekültek befogadását. Bár az N24 hírcsatorna kutatása szerint a németek többsége – 56 százalék – még mindig úgy gondolja, hogy a bevándorlók képesek lesznek az integrációra, de 66 százalék mondta azt, hogy a szociális ellátó rendszert megterheli majd a befogadás és körülbelül ilyen arányban számítanak arra, hogy konfliktusok lehetnek a németek és a külföldiek között.

Egy augusztusban közzétett Ipsos-kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen hatással lehetnek Németországra a bevándorlók. A téma bonyolultságát jól mutatja, hogy a válaszadók közel harmada nem tudott vagy nem akart válaszolni, 45 százalék viszont inkább negatív hatást lát.


Budapest, 2015. szeptember 5. Illegális bevándorlók szaladnak egy belföldi InterCity vonathoz a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A német kutatáshoz hasonlóan a pozitív hatást várók szinte mindenhol kisebbségben maradnak, a legnagyobb elutasítottságot Franciaországban (11 százalék), Oroszországban (11 százalék), Magyarországon (6 százalék), Olaszországban (5 százalék) és Törökországban mérték, ahol a válaszadók mindössze két százaléka gondolja úgy, hogy pozitív hatással lehet a bevándorlás az ország gazdaságára és mindennapjaira.

A Le Parisien című francia lap ezerfős kutatása szerint 55 százalékra tehető azok aránya, akik még a szíriai menekültek esetében is ellenzik, hogy enyhítsenek a bevándorlási szabályokon, egy múlt heti felmérés szerint pedig a franciák több mint fele – 52 százalék – elutasítja a menekültek befogadását.

Svédországban a bevándorlásellenes SD párt a legfrissebb kutatás szerint már 19,4 százalékon áll, ezzel a harmadik legtámogatottabb politikai erővé lépett elő. Egy hétfőn megjelent lengyel kutatás szerint az ottaniak 26 százaléka teljes mértékben ellenzi a bevándorlók befogadását, míg 37 százalékuk csak akkor engedne be menekülteket, ha a cechet az Európai Unió és az ENSZ állja. Arra a kérdésre, hogy mi a megoldás, 30 százalék a határok lezárását, míg 18 százalék az EU határain kívüli táborok nyitását nevezte meg.

Kapcsolódó Cikkek