EUR: 338,09 Ft
CHF: 317,42 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Aktuális

Orbán: az EU-nak kell megvédeni a görög határokat

Ha Görögország nem képes megvédeni saját határait, akkor az EU-nak jogot kellene biztosítani ahhoz, hogy valós, rendészeti erővel, határőrizettel megvédje az ország határait – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban újságírók előtt, miután megbeszélést folytatott az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetőjével. Manfred Weber közölte: támogatja, hogy az uniónak közbe kell avatkoznia a külső határok védelmére, ha egy ország nemzeti erői kudarcot vallanak.

Orbán Viktor, Manfred Weber, sajtótájékoztató (Fotó: MTI)

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője – volt miről beszélni (Fotó: MTI)

Ha Görögország nem védi meg a határait, akkor “nekünk kell megvédeni” azokat – érvelt a kormányfő. Hozzátette, ma ennek hiányoznak a jogi alapjai, ezért ezeket gyorsan meg kellene teremteni. Orbán szerint ez most a legfontosabb feladat, amelynek végrehajtását javasolni is fogja az európai kollégáinak. Azt is hozzátette, hogy a kezdeményezés része annak az ötpontos javaslatának, amellyel a jelenlegi európai helyzetet kezelné, és amelyet a későbbiekben ismertet majd.


Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az, hogy Görögország nem tartja be a schengeni szabályokat, nem jogosítja fel Magyarországot arra, hogy ő is felmondja a schengeni előírásokat. – Ezért a görögök nyilvánvaló jogsértéseitől függetlenül mi a schengeni szabályok betartására fogunk törekedni az előttünk álló időszakban is – húzta alá. Ezzel együtt újból nyomatékosította: Magyarország szigorúan az európai értékek és jog talaján áll, és azon is marad.

Manfred Weber Európai Néppárti frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy aki a schengeni eszmét fenn akarja tartani, annak gondoskodnia kell az EU külső határainak megfelelő őrizetéről. A politikus szerint Magyarország törekszik az európai határőrizeti és regisztrációs szabályok betartására. Azt is kijelentette, hogy a menekültek figyelmét fel kell hívni arra, hogy nincs joguk Európában szabadon választani maguknak lakhelyet és együtt kell működniük a hatóságokkal. – Ugyanakkor fontos megóvni mindenkinek a méltóságát – tette hozzá.


Manfred Weber, Orbán Viktor, néppárt, frakcióvezető, miniszterelnök (Fotó: MTI)

Fotó: MTI

Weber azt is kiemelte, hogy Magyarország arra törekszik, hogy megfeleljen az európai jognak, és Orbán Viktor joggal utalt arra, hogy először Görögország feladata lenne az EU külső határainak biztosítása.Hozzátette, Magyarország az EU szabályainak végrehajtása tekintetében jobban áll, mint Görögország vagy Olaszország.

Orbán Viktor közölte azt is, hogy a Manfred Weberrel folytatott tárgyaláson európai lépéseket sürgetett a bevándorlóválság kezelése érdekében. Szerinte a döntéseknek sokkal gyorsabban kell megszületniük. – Mivel a migráció kérdése jelenleg minden nemzet legalapvetőbb problémája, ezért nem lehet úgy európai szintű döntéseket hozni, hogy abból kihagyják a választott nemzeti vezetőket, az uniós kormányfőket – szögezte le a miniszterelnök.

Mint mondta, nem vitatják az Európai Bizottság jogát, hogy az EP támogatásával új, mindenkire érvényes szabályokat alkosson, de az EB nem bonthatja meg az eddigi politikai konszenzust, amely szerint a miniszterelnökök egyetértése nélkül nem indulhat jogalkotás az unióban. – A bizottság elnöke felrúgni készül ezt a konszenzust, aminek messze ható következményei lehetnek az EU belső életére nézve a későbbiekben – hívta fel a figyelmet Orbán.

Később a magyar kormányfő egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy megítélése szerint az elmúlt néhány napban szabályos lázadás volt az illegális bevándorlók között, akik “fellázadtak a magyar jogrend ellen” és nem voltak hajlandóak együttműködni a magyar hatóságokkal. – Ahhoz képest, hogy egy illegális bevándorlók általi lázadással állunk szemben, a rendőrség fizikai erőszak alkalmazása nélkül is kiválóan tette a dolgát – értékelt. A szeptember 15-étől hatályos új szabályokról úgy nyilatkozott: a magyar hatóságok már nem lehetnek elnézőek az illegális határátlépéssel szemben, vagyis szeptember közepe után a törvényellenes határátlépőket azonnal őrizetbe kell venni.

Kapcsolódó Cikkek