2020. február 18., kedd
Bernadett

Belföld

Orbán: meg kell fontolni a migránsok átengedését

Magyarországnak két lehetősége van, vagy kerítéssel védi meg a zöldhatárt, vagy “ha ez nem tetszik”, akkor képes arra is, hogy átengedje a migránsokat Ausztria és Németország irányába – ismertette Orbán Viktor miniszterelnök a rendkívüli uniós csúcson kifejtett álláspontját magyar újságírókkal csütörtök hajnalban, a megbeszéléseket követően.

“Az osztrák kancellár egyértelműen azt mondta, hogy ha csak kerítéssel tudjuk őket megállítani, akkor inkább engedjük őket” – tudatta a miniszterelnök, hozzátéve: “ezt kell majd megfontolnunk”.


A miniszterelnök azt állította, hogy a hat pontból álló magyar elképzelések közül ötben sikerült dűlőre jutni a rendkívüli csúcstalálkozón. A kormányfő tudatta: arról nem sikerült megállapodni, hogy ha Görögország nem képes megvédeni a határait, akkor azt az Európai Unió közösen tegye meg.

“Kár, hogy ez a legfontosabb az összes javaslat közül. Ilyen értelemben tehát továbbra sincs védve Európa külső határa, és Görögországon keresztül továbbra is jönnek a nemzetközi egyezményeket megsértve illegális migránsok” – mutatott rá Orbán Viktor.


A magyar miniszterelnök javaslata a görög határ közösségi ellenőrzése mellett többek között arra vonatkozott, hogy még a schengeni övezeten kívül külön kell választani a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól, valamint fel kell állítani a biztonságosnak tekintett országok közös uniós listáját. Emellett a kormányfő új pénzügyi források megteremtése érdekében azt javasolta, hogy minden uniós tagállam növelje egy százalékkal uniós befizetését, és csökkentsenek minden kiadást egy százalékkal, ami százalékonként hárommilliárd eurót jelent, és ezt annyiszor kell megismételni, amennyi pénzre szükség van a krízis kezeléséhez. S úgynevezett világkontingens létrehozására is javaslatot tett annak érdekében, hogy a menekültválság kezelésében az egész világ részt vegyen.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós országok állam-, illetve kormányfőinek szerda éjfélen túlnyúló, brüsszeli rendkívüli menekültügyi tanácskozása után közölte, hogy az EU egymilliárd euróval növeli a szíriai menekülteknek nyújtott támogatást. Tusk és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egyaránt azt mondta, hogy a megbeszélés a vártnál sokkal jobb légkörben zajlott le, Tusk megfogalmazása szerint a résztvevők “felhagytak az egymásra mutogatással”.

Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben azt mondta, meg kell teremteni a menekültek tagállamok közötti méltányos elosztására szolgáló állandó rendszert az Európai Unióban, a menekültválság megoldásához pedig együttműködésre van szükség az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és a Közel-Kelettel.

Merkel a törvényhozás alsóházában (Bundestag) hangsúlyozta: nagyon mély meggyőződése, hogy az EU-ban nem csak eseti jellegű menekültelosztási megoldásokra van szükség, ezért az uniós belügyminiszterek keddi brüsszeli ülésén hozott döntés csak az első lépés, és “még messze nem tartunk ott, ahová el kell jutnunk”.

A kancellár a menekültválság megoldásához szükséges tennivalókat felsorolva elsőként a válságot kiváltó okok kezelését jelölte meg, másodikként pedig az uniós külső határok védelmét. Hozzátette: emberhez méltó körülményeket kell kialakítani menekülttáborokban, fel kell állítani az úgynevezett hot spotokat, fel kell gyorsítani a menekültügyi eljárásokat és a védelemre nem szoruló menedékkérők hazatelepítését, valamint integrálni kell a valóban védelemre szoruló embereket. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a menekültválság “nemzeti, európai és globális” kihívás.

A szerb külügyminisztérium csütörtökön tiltakozó jegyzéket küldött a belgrádi horvát nagykövetségnek, amelyben elítélte azt, hogy horvát tilalom miatt a szerb állampolgárok, illetve a szerb rendszámú járművek nem léphetik át a határt. A jegyzék a második világháború idején fennálló fasiszta Független Horvát Állam intézkedéseihez hasonlította az intézkedést, amelyhez hasonlóra “nem volt példa a civilizált világban”.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök mindazonáltal közölte, Szerbia nem reagál a lépésre, mert “a gazdasági intézkedésekre lehet válaszolni, de az őrültségre nem”. A szerb kormányfő a B92 televízió műsorában azt mondta: a horvát állampolgárokat és a horvát járműveket is beengedik Szerbiába.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtökön közölte, amíg nem nyitják meg a szerb-magyar határátkelőhelyet Horgosnál a közel-keleti bevándorlók előtt, addig nem oldják fel a szerbekre kivetett határzárat a horvát hatóságok.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök rendkívüli sajtóértekezletén kijelentette, Zágráb napok óta azt kéri Szerbiától, hogy “ne árasszon el bennünket migránsokkal”, s amíg nem történik változás, nem engednek a szerb-horvát határzárból. Kilencezer illegális bevándorló túl sok egy napra, ezen változtatni kell – mondta. “Vagy küldjék őket Magyarországra, vagy tartsák őket Szerbiában” – tette hozzá.

Ferenc pápa a washingtoni kongresszus két háza előtt tartott, történelmi jelentőségű beszédében csütörtökön a migránsok befogadására szólította fel az Egyesült Államokat. A katolikus egyházfő arra sürgette az amerikai törvényhozókat, hogy ne féljenek a migránsoktól, utasítsák el “az ellenséges gondolkodást” a bevándorlással szemben, és ne ismételjék meg a múlt “hibáit és bűneit”.

Ferenc pápa – aki Argentínába bevándorolt olaszok gyermeke – kiemelte: az Egyesült Államokat is bevándorlók alapították. Egyúttal azt hangsúlyozta: az emberek nem dolgok, akiket csak el lehet dobni, ha zavarnak; a bevándorlókkal emberséges, igazságos és testvéries módon kell bánni. “Ugyanazzal a szenvedéllyel és részvéttel bánjunk másokkal, mint ahogy mi szeretnénk, hogy velünk bánjanak” – mondta a pápa.

Kapcsolódó Cikkek