EUR: 337,57 Ft
CHF: 318,01 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Egyéb XII.kerület

Örökerdők lesznek Budapest környékén

Vajon erdeink milyen állapotban lesznek évtizedek múlva, hogyan tud alkalmazkodni a megváltozó ökológiai feltételekhez a fák és az erdő élővilága? Ezekre a kérdésekre ad gyakorlati választ a Pilisi Parkerdő Zrt. „erdőlaboratóriumában”, Mexikó-pusztán, a Pilis szívében, Dobogókő közelében zajló szakmai munka.

erdők2

A Mexikó-pusztai örökerdő a minta

– Az ezredfordulón ez a helyszín lett az egyik legismertebb hazai bemutatóterület, ami az úgynevezett szálaló, más néven örökerdő-gazdálkodás tanulmányozására szolgál – tudtuk meg Lomnici Gergelytől, a Pilisi Parkerdő szóvivőjétől, aki azt is kifejtette, hogy ennek a gazdálkodási módnak az a lényege, hogy az erdészek egyenként, vagy kis csoportokban termelik ki a fákat, minden esetben külön-külön mérlegelve az erdőben betöltött szerepüket.


– Ennél a módszernél az erdész nem fakitermelésben és -ültetésben, hanem az erdei ökoszisztéma fenntartásában, menedzselésében gondolkodik, minél nagyobb teret biztosítva az erdő természetes megújulásának. A módszer alkalmazásának eredményeként az erdő különféle korú és fajú fákból áll, nincsenek benne nagy területű fakitermelések, az erdő működése és látványa sokkal természetközelibb, továbbá ennek köszönhetően alakulhat ki a folyamatos erdőborítás is – fejtette ki a szóvivő. A Mexikó-pusztán kísérletképpen elindított erdőgazdálkodási módszernek köszönhetően mára több ezer hektárnyi örökerdővel találkozhatunk Budapest környékén.

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.