2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb XII.kerület

Pokorni Zoltán gyengéje a desszert

Az Így főznek a polgármesterek című kiadványból kiderül: Pokorni Zoltán számára a jól teljesített feladatok örömet szereznek, így van ez a főzéssel is. A Hegyvidék polgármestere a főzés szeretetét édesanyjától tanulta, és most otthon szívesen kukta neje mellett, ráadásul elmosogatni és rendet rakni is szeret. A gasztronómia a szenvedélye, ezen belül is a desszert a gyengéje.

PZ főz12

Pokorni Zoltán a Hegyvidéki Napokon is szívesen főz (fotó: Hegyvidéki újság)

Őszy-Tóth Gábriel könyvéből megtudjuk, hogy a Hegyvidék polgármestere a desszert kedvéért még egy jó levesről is hajlandó lemondani.


– A mamám sok időt áldozott az édességek készítésére; méteres kalácsot, diós zserbót, házi habcsókot készített. Ha választanom kell, és nem ildomos három fogást rendelni, akkor én inkább a levesről mondok le – meséli. Pokorni Zoltán hozzáteszi, a desszert elengedhetetlen jutalom számára.

– A családunk kedvenc süteménye a márványkuglóf. Ha családi összejövetelünk van, általában ezt készítjük el. Őrizzük még a dédnagymamám cserép kuglófsütőjét is, de van üvegből, rézből, vasból és nem ragadó alumíniumból gyártott kuglófsütőnk is, legalább tizenötféle. A négy fiunk közül három már tud kuglófot sütni. Egyébként semmilyen bevonatot nem teszünk rá, mazsola sincs benne, melegen finom, a gyerekek baracklekvárral eszik – derül ki a Hegyvidék polgármestere szavaiból, aki Pasaréten nőtt fel.


– Gyermekkoromban édesanyám napközben dolgozott, így aztán gyakran hagyta otthon félig készen az ételt azzal, hogy fejezzem be az elkészítését. Megtanultam tésztát, krumplit és rizst is főzni, rántást készíteni, egyszerű ételeket megfőzni, mint például a paprikás krumpli. Manapság a feleségem mellett jó kukta vagyok, szeretek rendet rakni, elmosogatni, ez az én ambícióimat kielégíti – árulja el. Arra a kérdésre, mit jelent számára a gasztronómia, Pokorni Zoltán azt feleli: a gasztronómia a szenvedélyem, és soha nem kívánnék magamnak ettől rosszabbat.

– Úgy tartja a régi mondás: Ami jó csak akad az életben, az vagy illegális, vagy erkölcstelen, vagy hizlal. Akkor inkább hizlaljon! Nyitott vagyok az új ízekre is, kedvelem az osztrigát és a kagylót is, a sushi is nagyon ízlett Japánban, Szlovákiában haluski galuskit ettünk, egyszer kóstoltam bálnahúst is Norvégiában. Itthon szívesen fogyasztok jól elkészített vörösboros marhapofát vagy akár vörösbor-redukciós gnocchit marhakockával, de a marhalábszár már nem az én világom – tudjuk meg a Hegyvidék polgármesteréről, aki szabadidejében a főzés mellett kertészkedik is.

– A feleségemmel való közös sütés-főzés fontos részévé vált az életünknek. A szabadidőmet egyébként leginkább kertészkedéssel szeretem eltölteni, mert az teljesen kikapcsol. A jól teljesített feladatok örömet szereznek, így van ez a főzéssel is.

Pokorni Zoltán a márványkuglófot ajánlja.

pokorni zoltan-marvanykuglof

Simán porcukorral díszítve is csodálatos és finom

Hozzávalók 1,5 liter űrtartalmú formához:

300 gramm liszt, 300 gramm cukor, 300 gramm vaj, 300 gramm finest tojás (4-5 darab), 3 evőkanál kakaópor, 1 kávéskanál sütőpor, vaj a forma kikenéséhez, liszt a kilisztezéshez

Elkészítés:

A szoba-hőmérsékletű hozzávalókat előkészítjük. A sütőformát vajjal kikenjük, majd kilisztezzük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A puha vajat egy nagyobb tálba tesszük, és keverőgéppel habosra keverjük, majd a cukor kétharmadát állandó keverés közben hozzáadjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket külön tálba helyezzük. A habosra kikevert cukros vajhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, és újra habosra keverjük. Ehhez adjuk a sütőporral elkevert lisztet is. Gyors mozdulatokkal keverőlapáttal dolgozzunk, és ne keverjük sokáig, mert a tészta ragadós lesz! A tojásfehérjékből kemény habot verünk, s hozzáadjuk a megmaradt cukrot is. Óvatosan, apránként hozzákeverjük a masszához, hogy a tészta könnyebb legyen. A masszát kettéválasztjuk, és az egyik feléhez kakaóport szórunk. A massza másik felét kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük. Ezután a kakaós masszát is ráöntjük, majd villával felülről lefelé haladva összekeverjük a két masszát, hogy márványos jellegű legyen. A tetejét elsimítjuk, és a kuglófot az előmelegített sütőbe helyezzük. Ötven perc múlva fogpiszkálóval megszúrjuk, ha teljesen tiszta marad, kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk. A kész süteményt a formából egy rostélyra borítjuk, és egy óra múlva tálalhatjuk, szeletelhetjük. Díszítésképpen a legegyszerűbb megoldás, ha a sütemény tetejét meghintjük porcukorral, de ízlés szerint különböző bevonatot is készíthetünk. Ilyen a cukormáz, a csokoládé és sok egyéb bevonat, amit durva, szemcsés kristálycukorral, mandulával, pisztáciával, dióval, sőt cukor- vagy csokoládédarabokkal díszíthetünk.

Kapcsolódó Cikkek