2020. február 17., hétfő
Donát

Belföld

Rogán: az EU bevándorláspolitikája megbukott

Rogán Antal szerint mára egyértelműen kiderült, hogy az Európai Unió bevándorláspolitikája megbukott. A Fidesz frakcióvezetője szerint mindenkinek fel kell tennie azt a kérdést, szeretné-e, hogy unokái az “Európai Egyesült Kalifátusok”-ban éljenek. Erre az ő válasza: nem. A politikus a Magyar Időknek (korábban: Napi Gazdaság) arról is beszélt, nem tartaná rossz ötletnek, ha lenne olyan politikus, aki kifejezetten az adóhatóságért felelne.

A politikus az újság keddi számában közölt interjúban kifejtette: ha az európai uniós határországok nem védik meg a határokat, minden gazdasági bevándorlót korlát nélkül átengednek, akkor maga Schengen, az Európai Unión belüli szabad mozgás kerül veszélybe. Ezért kell felhatalmaznia az Országgyűlésnek a kormányt arra, hogy Magyarország minden szükséges eszközzel meg tudja védeni a határait.


Magyarország csak azoknak a kérelmeit fogadja el, akik erre valóban jogosultak, aki biztonságos országból érkezik, például Szerbia felől, az nem számíthat arra, hogy átengedik. “Ha pedig kialakul egy olyan szituáció, hogy ezeket a pontokat vagy a műszaki határzárat meg kell védeni, akkor minden eszközt be kell vetni. Erre hatalmazza fel a parlament a kormányt” – mondta. Hozzátette, az alaptörvényben világosan benne van, hogy Magyarországnak kötelessége megvédeni a határait, pontosítani csak a honvédelmi és a rendészeti tárgyú törvényeknél kell.

Arról, hogy hány katona mozgósítása jöhet szóba, kedden tájékoztatják az illetékes miniszterek a parlament bizottságait. Törvények mondják ki majd a bevándorlási vészhelyzet lehetőségét. A rendőrség ma is nagy erőkkel van jelen, ha a kormány elrendeli, a honvédség is mozgósítható lesz – mondta a fideszes politikus. Hozzátette, mindig az arányosság eszközével kell élni, így, ha erőszakkal találkoznak, azt el kell utasítani, az erőszakkal szemben pedig minden eszközzel fel kell lépni.


Arra a felvetésre, hogy az Európai Bizottság elvből nem támogatja a határ menti kerítésépítést, és nem is ad pénzt ilyesmire, emlékeztetett: régóta áll kerítés Spanyolország és Marokkó határán, amelynek egyértelműen az a célja, hogy védje az unió határát, Bulgáriában pedig maga az EU finanszírozta egy ehhez hasonló védővonal létrehozását.

Rogán szerint nagyon erős tél várható, milliók vannak úton az Európai Unió felé, ám Magyarország nem lesz képes önállóan kezelni ekkora szociális problémát. Úgy vélekedett, az uniónak is ki kell mondania, nem tud ennyi bevándorlót ellátni. “Véget kell vetni a felelőtlen nyilatkozatoknak, és nem biztatni, hanem lebeszélni kell az illegális bevándorlásról az embereket, ami könnyen tragédiákhoz vezet” – fejtette ki.

A fideszes politikus szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jól végezte a dolgát, minden politikai állítással ellentétben javult az adóbeszedés hatékonysága, ráadásul úgy, hogy csökkentek az adók. Lényegesen egyszerűbb adóigazgatást szeretnének azonban, és kérdés, ehhez jó lesz-e a jelenlegi struktúra – mondta.

“Az elmúlt időszak arra tanított meg minket, hogy az adóhivatalt erős kézzel kell irányítani és politikai értelemben is meg kell tudni védeni. A magam részéről tehát nem tartanám rossz ötletnek, ha lenne olyan politikus, aki kifejezetten a NAV-ért felelne” – fejtette ki. Rogán szerint az sincs kizárva, hogy önálló államtitkárság alá kerül a NAV.

A Lázár Jánoshoz való viszonyát firtató kérdésre azt mondta, Lázár Jánost rendkívül tehetséges, jó vezetőnek tartja, akivel kiválóan együtt lehet működni, ha az ember erre törekszik. “Én pedig erre törekszem. 2010 óta, amikor Lázár János frakcióvezető lett, folyamatosan közösen dolgozunk, és ez egy sikeres időszak volt” – mondta Rogán Antal.

Arra a kérdésre, előállhat-e olyan helyzet, hogy új frakcióvezetője lesz a Fidesznek, közölte: mindig előállhat új helyzet, de nem akkor, amikor azt a sajtó szeretné.

Kapcsolódó Cikkek