EUR: 338,36 Ft
CHF: 318,92 Ft
2020. február 21., péntek
Eleonóra

Életmód

Skizofréneknek segít az új mobilalkalmazás

, Image: 100460797, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Corbis

fotó:Profimedia/RedDot

A skizofréniában szenvedők életének minőségét javíthatja egy új mobiltelefonos alkalmazás, a Wizard, amelyet a Cambridge-i Egyetemen fejlesztettek. A Wizard játékos agytornája a fejlesztők szerint javítja a skizofrének agyműködését és megkönnyíti mindennapi feladataik ellátását.

Az alkalmazást, amely az Apple operációs rendszerére, az iOS-re tölthető le, négy héten át tesztelték 22 résztvevővel, akiknél szkizofréniát diagnosztizáltak – írta a The Guardian brit napilap online kiadása.


A skizofrénia olyan krónikus mentális betegség, amely a magatartás megváltozását, a gondolkodás zavarát, apátiát, egyeseknél téveszméket, hallucinációkat okozhat. A betegségben szenvedők agyműködési zavarokat is tapasztalhatnak, romolhat a rövid távú memóriájuk, vagyis elfelejthetnek fontos időpontokat, dátumokat, összefüggéseket.

A Wizard játékos feladatokkal edzi az agyműködést és a memóriát, a felhasználónak például szobákon kell áthaladnia, azonosítania kell dobozokban lévő dolgokat és jellemeznie a helyeket. Barbara Sahakian, a játék egyik fejlesztője elmondta, a skizofréniások memóriaproblémáin segítő gyógyszerek kidolgozása lassan halad előre, ezért fontos ez a kutatás, amely megmutatta, hogy a memóriajáték segít ott, ahol a gyógyszerek még nem tudnak.
– A játék érdekes, még a teljesen közönyös betegeket is arra ösztönzi, hogy folytassák az agytornát – magyarázta a fejlesztő.

Peter Jones, Sahakian kollégája hozzátette: nagyobb létszámú kutatásokra lenne szükség a friss eredmények alátámasztására, hogy pszichoterápiával és orvosságokkal kombinálva a Wizard segíthessen a skizofréneknek abban, hogy betegségük a lehető legkevésbé befolyásolja mindennapi életüket. A Wizard memóriajátékot a Peak nevű agytorna-alkalmazás keretén belül lehet letölteni.

Kapcsolódó Cikkek