2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb XIX.kerület

Sorompó oldotta meg a parkolási gondokat

Egyre több kerületben bővítik vagy vezetik be a parkolási övezeteket. Több helyen a lakók érdekei sérülnek, amikor a bevásárlóközpontok melletti utcákat a nem ott élők parkolónak használják. A megoldás azonban nem mindig a fizetőövezet létrehozása, Kispesten például sorompóval zárták le a Köki Terminál melletti házak előtti utcákat, ide csak az arra jogosultak hajthatnak be.

Bottyán út szervizútja 54-63. lépcsőház, Sorompó, Soromőós rendszer, parkoló

Aki itt akar parkolni, annak kóddal és matricával kell rendelkeznie (Fotó: Keresztesi Balázs)

Legutóbb Óbudán telepítettek parkolóautomatákat, amelyek elvileg már a nyáron üzemeltek volna, a tesztüzem azonban még tart, a legfrissebb hírek szerint október 1-jétől indulhat élesben a rendszer. De nem kell ilyen messzire menni, hogy parkolóövezet kialakításáról beszéljünk, hiszen a Kőbányához tartozó Árkád bevásárlóközpont melletti Gyakorló utca hosszú évekig autólerakatként funkcionált a továbbutazók számára. Ma már parkolási díjat kell fizetniük a nem ott lakóknak. Kispest egyedi megoldással rukkolt elő, amikor hároméves tervezést követően idén februárra megoldotta a Kökinél lakók gondját. A Lehel, a Vak Bottyán út, a Katica és a Kosárfonó utca egyes szakaszait szintén P+R parkolóként használták az autósok.


Már három éve elkezdődött a tervezés. A Köki Terminál 2011-es megépítését követően azonnal megindult a lakótelepen élők panaszáradata, hogy nem tudnak a saját lakásuk előtt parkolni. A bevásárlóközpontban dolgozók vagy az átutazók parkolónak használták a közeli szervizutakat a panelek tövében. Először megtiltotta a parkolást az önkormányzat, azonban a tábla kihelyezése önmagában nem rettentett el senkit rendőri ellenőrzés hiányában.

– Ekkor kerestünk megoldást, hogyan lehetne fizikailag lezárni a területet – mondta lapunknak Gajda Péter polgármester. – Azt mindig is hangsúlyoztam, hogy amíg én polgármester vagyok, Kispesten nem lesznek parkolási övezetek. Éppen a Kökinél van elég fizetőövezet parkolásra, ez esetben a lakók érdekeit kívántuk megvédeni.


A kiépített rendszer tíz és fél millió forintjába került az önkormányzatnak. A február elején átadott sorompós rendszer egyedülálló a városban, máshol nincs ilyen megoldás, de a polgármester szerint sem a kerületben, sem máshol nem lesz ilyen rendszer. – Nem tervezzük máshol bevezetni, hiszen ez egy teljesen egyedi helyzet, amit meg kellett oldani a terminál környékén. Egyelőre más kerületek vezetői sem kerestek meg azzal, hogy ők is alkalmaznák a sorompós módszert.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.