2020. február 18., kedd
Bernadett

Külföld

Szeptemberben 170 ezer menedékkérő érkezett Bajorországba

Az Ausztriával határos Bajorországba szeptember eleje óta 169 408 menedékkérő érkezett hivatalos adat szerint – közölte Horst Seehofer, a németországi tartomány miniszterelnöke kedden Münchenben. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter pedig Berlinben arról beszélt, hogy a menedékkérők számát tekintve az idei szeptember évtizedes “rekordhónap” lehet.

Horst Seehofer a bajor tartományi kormány ülése után azt mondta: a következő időszakban még tovább erősödhet a menekülthullám a közelgő hideg hónapok miatt, és mert sok Németországba készülő ember megpróbálhat még az idén eljutni az országba, tartva attól, hogy később kevésbé lesz valószínű a befogadása.


Seehofer köszönetet mondott Joachim Gauck államfőnek vasárnapi beszédéért, amelyben a szövetségi elnök kiemelte, hogy Németország befogadóképessége nem korlátlan.

A bajor kormányfő hangsúlyozta, hogy “hasonló jelzésekre” van szükség a szövetségi kormánytól, és megjegyezte, hogy nem tapasztalni ilyen jelzéseket.


A müncheni vezetés három eszköz alkalmazását mérlegeli a menekülthullám korlátozására – mondta Horst Seehofer. A részletekről csak annyit mondott, hogy közöttük van az úgynevezett tranzitzóna intézményének bevezetése a határokon.

Erről Seehofer pártja, a konzervatív CSU parlamenti (Bundestag) képviselőinek vezetője, Gerda Hasselfeldt egy keddi lapinterjúban azt mondta, hogy ki kell terjeszteni az úgynevezett repülőtéri eljárást, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy tranzitzónákat jelölnének ki az országhatárnál. A menedékkérőknek ezekben az övezetekben kellene megvárniuk, hogy a hatóságok megvizsgálják, jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására Németországban – mondta Gerda Hasselfeldt.

Sajtóértesülések szerint a bajor kormány azt is mérlegeli, hogy befogadási moratóriumot rendel el, vagyis nem enged be a tartományba más uniós tagországból érkező menedékkérőket, vagy pedig valamennyi új érkezőt rögtön továbbküld más tartományokba.

Horst Seehofer október 15-én ismerteti majd kormányának a menekültválság ügyében kialakított álláspontját a tartományi törvényhozásban.

Közben Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón a belügyminisztérium szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a Bild című lap értesülését, amely szerint szeptember eleje óta naponta átlagosan 10 ezer menedékkérő lép be az országba.

Johannes Dimroth hangsúlyozta: a tárcának ugyan vannak kimutatásai, de ezek között az utóbbi hetekről nincsenek pontos és ellenőrzött, összefoglaló jellegű adatsorok, amelyeket érdemes volna nyilvánosságra hozni. Napi vagy heti szintű adatokat pedig egyáltalán nem érdemes közölni, mert nem segítik a véleményalkotást és nem viszik előre a politikai vitát, hiszen jelentősek az ingadozások, és így csak hosszabb időtávot áttekintve lehet kiegyensúlyozottan megítélni a folyamatokat.

Thomas de Maiziere belügyminiszter – már a kormányszóvivői tájékoztató után – egy nyilatkozatában kiemelte, hogy szeptember “rekordhónap” lehet a nyilvántartásba vett új menedékkérők számát tekintve.

A pontos kimutatások csak később készülnek el, de minden jel arra utal, hogy a hónap végére évtizedes rekordok dőlnek meg. Csak az utóbbi négy napban rendre 8 és 10 ezer fő közötti nagyságú tömeg érkezett az országba – mondta Thomas de Maiziere.

A menekülthullám a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntés óta drámai mértékben felerősödött, és elsősorban Bajorországot érinti, mert ott éri el Németországot a balkáni migrációs útvonal és a Földközi-tenger nyugati medencéje felől észak felé igyekvő menedékkérők hulláma.

Legnagyobb részük Ausztria felől érkezik, az utóbbi hetekben kialakult gyakorlatnak megfelelően többnyire különvonatokkal. Ezeket a járatokat a német és az osztrák hatóságok közösen szervezik, és az utóbbi napokban felmerült, hogy megszakadhat az együttműködés.

Ezzel kapcsolatban a belügyminisztérium szóvivője újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, hogy az együttműködés “rugalmas”, vagyis mindig az adott helyzet követelményeinek megfelelően alakul, és a közös munka befejezésére nincs előre kijelölt dátum.

Johannes Dimroth hozzátette: a német-osztrák együttműködés mindkét félnek hasznos, enyhíti az Ausztriára nehezedő migrációs nyomást, és biztosítja a német hatóságoknak, hogy tervezhető és ellenőrizhető legyen a menedékkérők beáramlása az országba.

Kapcsolódó Cikkek