EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Belföld

Szigorúbb bevándorláspolitikát! – 82 százalék a kormány mellett

Hónapról hónapra többen állnak ki a bevándorlást érintő törvények szigorítása mellett – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A lakosság döntő része rendkívül aggasztónak tartja az illegális bevándorlók Magyarországra áramlásának problémáját és 82 százalékuk szigorúbb megoldásokat vár.

Az egyre súlyosbodó, Európa felé tartó migrációs hullám és annak kezelése széles körben heves vitákat vált ki az Európai Unióban. Az illegális bevándorlásból eredő gyakorlati problémák azonban az olyan frontországokban jelentkeznek, mint hazánk. A téma súlya és aktualitása indokolta egy országos felmérés elkészítését, amelynek keretében a magyar felnőttkorú lakosság véleményét kérdeztük meg az illegális bevándorlással és az ehhez kötődő szabályozással kapcsolatban.


Az eredmények tanúsága szerint a magyar emberek egyértelműen súlyosnak tartják a hazai migrációs helyzetet, a válaszadók kétharmada (66 százalék) szerint nagyon aggasztó a probléma, további 23 százalék szerint inkább aggasztó. Mindössze a megkérdezettek 10 százaléka nem lát a helyzetben érdemi kockázatot.

Emellett kiderült, hogy a lakosság jelentős többsége (82 százaléka) szigorúbb bevándorlási szabályokat szeretne. Amennyiben idősorosan vizsgáljuk, látható, hogy az év eleje óta folyamatosan nőtt azok aránya, akik túl enyhének, megengedőnek érzik a jelenlegi törvényi/jogi kereteket.


Az illegális bevándorlással kapcsolatos attitűdöket illetően a kutatás továbbá rámutatott, hogy a lakosság 83 százaléka szerint nem elfogadható, hogy emberek illegális határátlépéssel, papírok nélkül haladjanak át egy ország területén.

A válaszadók közel háromnegyede (72 százaléka) az uniós politikusok által megfogalmazott azon állítással sem ért egyet, amely szerint az európai uniós országoknak konkrét felső korlát nélkül be kellene fogadniuk a Szíriából érkező háborús migránsokat. Négyből mindössze egy megkérdezett (24 százalék) támogatja ezt a megközelítést.

A kutatás módszertana

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2015. szeptember 5–10. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el – a mintavételből fakadóan – attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

s4

s3

s2

s1

Kapcsolódó Cikkek

  • Napsütés, eső és vihar: ez vár ránk a héten

    Napsütés, eső és vihar: ez vár ránk a héten

    Változékony lesz az idő a jövő héten: napsütésre, de esőre, zivatarra is készülni kell. Ismét többször lesz erős, olykor viharos a szél. A hőmérséklet is ingadozni fog, olykor csak 10 fok körül alakulnak a maximumok, máskor 18 fok is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.

  • Tállai András: Európa egyik legversenyképesebb gazdasága a magyar

    Tállai András: Európa egyik legversenyképesebb gazdasága a magyar

    A gazdasági növekedés szempontjából jubileumi volt a 2019. október 1-je és december 31-e közti időszak, ugyanis pont ez volt a tizedik olyan negyedév, amikor a GDP bővülése éves alapon meghaladta a 4 százalékot. A magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélése egyre kedvezőbb, a hitelminősítők, az elmúlt néhány napban például a Japan Credit Rating Agency és a Standard & Poor’s is elismerték a magyar gazdaság teljesítményét – tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.