EUR: 335,79 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Program

Színes programokkal indít a Szegedi Nemzeti Színház

Színes programokkal indítja az évadot a Szegedi Nemzeti Színház: verses emlékest, musical, daljáték, egyetemi nyílt nap és opera is várja a közönséget szeptember végén és októberben Szegeden – mondta el a következő hetek programjairól kedden a direktor.

Gyüdi Sándor hozzátette: a bérletezés is megkezdődött a héten.


Szombaton Baka István-emlékest várja a költő verseit kedvelőket Yorick utolsó monológja címmel. Az est folyamán a költőre emlékeznek, hiszen szeptember 20-án lesz Baka István halálának huszadik évfordulója. Jordán Tamás és Huzella Péter ez alkalomból készülő közös Baka István-estjén főként a Yorick-versekből és az azokhoz illő versekből álló műsort láthat a közönség. Elektromos bőgőn és harmonikán Huszár Mihály kíséri az előadókat.

Szeptember 20-án a Somnakaj című musicalt láthatja a közönség. A darab tavasszal indult országjáró körútra. A félszáz szereplőt felvonultató előadás fellépői itthon és világszerte elismert énekesek, zenészek, köztük Szakcsi Lakatos Béla, Falusi Mariann, Oláh Gergő és Papadimitriu Athina. A produkció az autentikus cigány folklórból merít népdalokat, de megjelenik az úgynevezett kávéházi vagy városi cigányzene is modern feldolgozásban.


Egy nappal később a szegedi Agórában láthatja a közönség egy színpadi bemutató keretében a Szása i Szása című darabot, melyet Merő Béla rendezett. A rendszerváltás világáról készült dráma musical elemeket is ötvöz. A rendező elmondta: nyelvezete a ma használt nyelv a maga obszcenitásával és akár trágárságával is. A darabot 2011-ben felolvasó-színházi formában a POSZT-on már láthatta a közönség, de színpadon most látható először. Főszerepben Borovics Tamás és Kéner Gabriella áll a közönség elé.

A hónap végén, szeptember 25-én két egyfelvonásost mutat be a Szegedi Nemzeti Színház. A Játékosok és cselédek című előadást Bodolay Géza rendezte. A rendező Nyikolaj Vasziljevics Gogol Kártyások és Jean Genet Cselédek című egyfelvonásosát állította együtt színpadra, hiszen elmondása szerint mindkét mű a világ képmutatásáról szól, amely mit sem változott az idők múlásával.

Október 2-ától az Armel fesztiválon már látott Varázsfuvola került be a programba, de az eredetitől eltérően nem német, hanem magyar nyelven.

Október közepén immár nyolcadik alkalommal nyílik meg a színház az egyetemisták előtt. A fiatalok betekinthetnek a kulisszák mögé. A fodrászat, a smink, a tánc, ének, jelmezek kapcsán művészeti műhelyek várják őket.

Emellett október 16-án És él a Dixie címmel a Benkó Dixieland Band koncertje érkezik a városba, a Storyville Jazz Band látja vendégül a zenekart.

A hónap utolsó nagy bemutatóját a Magyar Állami Operaház hozza el, hiszen Szegeden láthatja először a közönség a Figaro 2.0 című előadást. Hábetler András rendező szerint a darab különlegessége, hogy a mai időkben is aktuális, hiszen azokról a játszmákról szól, smelyet mindig is folytattak egymással az emberek.

Kapcsolódó Cikkek