2020. február 26., szerda
Géza

Belföld

TEK: Nőtt a terrorveszély a régióban

Folyamatosan figyeli az illegális bevándorlók mozgását a magyar határokon a Terrorelhárítási Központ, a soha nem látott migrációs nyomás a szervezetre is rendkívüli felelősséget ró. Úgy látják, nőtt a terrorfenyegetettség a régióban, a Belügyminisztérium viszont ezzel együtt sem módosítana az ország készenléti fokozatán.  

terror, elhárítás, TEK (Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

Az év eleje óta nőtt az általános terrorveszélyeztetettség a régióban, így Magyarországon is – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) a Lokál megkeresésére. A szervezet szerint ez elsősorban a januári párizsi merényleteknek tudható be, hiszen ezek egyértelmű támadásokként értékelendők az európai közösséggel szemben, amelynek Magyarország is teljes jogú tagja. Ugyanakkor „figyelemre méltónak” nevezték azokat a nemzetközi véleményeket is, amelyek szerint a kontinensre áramló embertömegek kevéssé ellenőrizhető mozgását az Iszlám Állam vagy más szélsőséges csoportok kihasználhatják, és a korábbiakhoz képest nagyobb eséllyel juttathatnak terroristákat Európába. A TEK ennek kapcsán arra is kitért, hogy napi szintű kapcsolatban áll a külföldi partnerszervezetekkel, a gyors információcsere pedig lehetővé teszi, hogy minimálisra csökkentsék annak a kockázatát, hogy radikális elemek jelenjenek meg a schengeni határokon belül. Arra a kérdésre, hogy a menekültáradattal összefüggésben szűrtek-e már ki terrorgyanús személyeket, a TEK nem reagált.


A magyarországi terrorveszélyt egy négyfokozatú index alapján értékelik, a skálán az A besorolás a legalacsonyabb, a D pedig a legmagasabb készültséget jelenti. Január 16. óta B fokozat van érvényben, ez akkor rendelhető el, ha az unió vagy a NATO bármely tagállamában terrorcselekményt követtek el. Kerestük a Belügyminisztériumot, hogy a közelmúlt történéseire való tekintettel vizsgálják-e ennek az értékelésnek a módosítását. A tárca válaszából az derült ki, hogy jelenleg nincs napirenden a terrorfenyegetettségi mutató módosítása.

A TEK mindenesetre azt közölte, hogy a Magyarország déli határain kialakult migrációs nyomás rendkívüli felelősséget ró a szervezetre, ezért az utóbbi időben hangsúlyosabb feladattá vált a felderítés és a megelőzés. A bevándorlás fokozódásával az embercsempész bandák is aktivizálták magukat, ezek felszámolására a központ nagyobb energiát fordít.


Kapcsolódó Cikkek