2020. február 22., szombat
Gerzson

Aktuális

Tél tábornok szusszanásnyi időt enged

Nagymértékben visszaeshet a menekülthullám a téli évszakban az eddigi intenzitáshoz képest – nyilatkozta Nógrádi György a Lokálnak. A biztonságpolitikai szakértő szerint ennek elsősorban földrajzi okai vannak, hiszen a elkövetkező hónapokban mind a szárazföldön, mind pedig a tengereken zordabb időjárás várható, ez pedig csökkenti a migránsok számát, ha csak ideiglenesen is.

– Az elkövetkező hónapok döntő jelentőséggel bírnak majd Európa számára, és amennyiben a lélegzetvételnyi szünetet nem arra használja, hogy megoldást találjon a probléma kezelésére, akkor tavasszal a jelenlegihez képest is súlyosbodhat a helyzet – emelte ki Nógrádi. A melegebb idő ugyanis ismét felszíthatja a bevándorlási hajlandóságot. – Még többen jönnek majd, és akkor már a legszegényebb rétegek kelhetnek útra – figyelmeztetett.


Csiki Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakértője ugyancsak úgy látja, hogy a mediterrán tél következtében lassulhat a bevándorlás üteme. Lapunknak adott nyilatkozatában ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a forrásországok problémái ettől függetlenül változatlanok, vagyis maga a migrációs hullám nem szűnik meg, legfeljebb Európáig nem ér el a jövő tavaszig. – Azt gondolom, hogy a bevándorlók tömege az arab térséggel szomszédos államok menekülttáboraiban fog lecsapódni, az ott felduzzadt létszám pedig az első melegebb hónapokban jelenhet meg az unió határain – mondta a biztonságpolitikai szakember.

Kapcsolódó Cikkek