EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Aktuális

Teljes a káosz a fővárosi ügyvédeknél

Tegnap óta jogerős, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara tavalyi tisztújítása semmis, a bírósági ítélettel mégsem tisztult a kép, sőt, totális fejetlenség tört ki a szervezetnél. A tisztségétől megfosztott elnök továbbra is magát tartja az első embernek, jóllehet a törvény szerint már egy guriga vécépapír megvásárlásáról sem dönthetne. A káoszban az igazságügy miniszter tehet rendet.

jog, Justicia, ügyvéd, törvény (illusztráció)Még ma, de legkésőbb hétfőn az igazságügyi miniszterhez fordul az Ügyvédi Összefogás Egyesülete (ÜÖE) a tegnap óta működésképtelen Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) ügyében – mondta el Bártfai Beatrix a Lokál megkeresésére. Az ÜÖE képviselője azzal magyarázta a lépést, hogy egyedül a tárca, azon belül is Trócsányi László vághat rendet a köztestület körüli szabálytalanságokban. Az ügyvéd ezeket részletezve közölte, hogy bár a Fővárosi Ítélőtábla tegnap kihirdetett döntése értelmében a BÜK tavaly februárban megválasztott tisztségviselői elvesztették mandátumukat, az érintett személyek továbbra is magukat tartják legitim vezetőknek. – A jogerős ítélet után szétküldtek egy körlevelet, amelyben arról tájékoztatták a mintegy öt és fél ezer érintett ügyvédet, hogy mivel az előző évi tisztújítás érvénytelen, a 2010-2014 közötti állapotok lépnek életbe, amely következményeként továbbra is Réti László elnökli a szervezetet – ismertette Bártfai.  A jogász szerint ez teljességgel nonszensz, ezen az alapon a húsz évvel ezelőtti vezetést is reaktiválhatnák.


A BÜK körüli szituáció már csak azért is abszurd, mert hiába is tartja magát pozícióban az egyébként szabálytalanul megválasztott tisztségviselői gárda, az semmiféle döntést nem hozhat, hiszen azzal újabb jogsértést követne el. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kamaránál sem ügyvédjelölteket nem regisztrálhatnak, sem szakvizsgákat nem bonyolíthatnak le, de például a legalapvetőbb kifizetésekről sem dönthetnek. A testület így kvázi működésképtelenné vált. – Ha Réti László akár csak egy guriga vécépapír megvásárlására is rábólint, az törvénytelen, és ismételten a bírósághoz kell fordulnunk – szögezte le az ÜÖE képviselője.

A helyzet kezelhetetlenségét fokozza, hogy a vonatkozó jogszabály hiányosságai miatt pillanatnyilag senkinek nincs joga összehívni a tisztújítást. Az ex lex állapot azonban éppen a BÜK, mint hatósági jogkörrel felruházott köztestületi minőségéből fakadóan rövid távon is tarthatatlan, Bártfai szerint ezért indokolt a rendkívüli jogalkotás. – A törvényes felügyeletet az Igazságügyi Minisztérium a miniszteren keresztül látja el, a tárcavezető pedig elrendelheti egy felügyelőbiztos kinevezését a BÜK élére – vetítette előre az esetleges megoldást az ügyvéd. A végleges azonban csakis a választások új kiírása lehet, amelyet viszont az is hátráltat, hogy ehhez az ítélőtábla által nem megfelelőnek talált – egyébként a Magyar Ügyvédi Kamaránál jegyzett – választási szabályzaton is korrigálni kell.


A BÜK körüli káosz még a tavaly februári tisztújítással robbant ki, az ott történtek miatt ment perre az ÜÖE a BÜK-kel. Előbbi szerint súlyos törvényességi problémák merültek fel a választások során. A kamara ezt vitatta, ők úgy látták, hogy csupán “csekély mértékű normasértések” valósultak meg, amelyek nem befolyásolták Réti László újraválasztását. Csak a tisztánlátás kedvéért: a “csekély mértékű normasértésekbe” belefért, hogy a választási bizottságban olyanok ültek, akiknek a rokonai egyébként jelöltek voltak a megmérettetésen, de az sem okozott különösebb gondot, hogy a konkrét szavazatszámlálással a kamara alkalmazásában álló személyeket bízzák meg, amely szintén összeférhetetlen. Ezekről állapította meg tegnap az ítélőtábla, hogy olyan fokú jogsértés forog fenn, amely a tisztújítás teljes eredményének semmisségét vonja maga után.

Kapcsolódó Cikkek