EUR: 338,49 Ft
CHF: 317,68 Ft
2020. február 29., szombat
Elemér

Aktuális

Továbbra is magyar nem a kvótarendszerre

A berlini magyar nagykövet tegnapi nyilatkozata nyomán ismét felmerült a hazai sajtóban, hogy Magyarország mégiscsak rábólinthat az egységes kvótarendszerre. A kormány most rövidre zárta a kérdést, és változatlanul ellenzi a menekültek unión belüli szétosztását.

A magyar kormány egyértelműen és változatlanul elutasítja a kvótarendszert – közölte a Lokál megkeresésére a kormányszóvivői iroda. Lapunk azután fordult az információs központhoz, hogy Czukor József berlini nagykövet egy tegnap esti tévéinterjúban “lehetőségnek” és “egy megoldásnak” nevezte a leginkább a németek által forszírozott központi szétosztását az unióba érkező menekülteknek. A diplomata szóhasználata viszonylag nagy port kavart a hazai sajtóban, már csak azért is, mert korábban a magyar kormány, illetve Orbán Viktor miniszterelnök is határozottan ellenezte a kvóta itthoni alkalmazását. Czukor a német közszolgálati televíziónak adott nyilatkozata ezzel látszólag szembe ment.


menekült, migráció, bevándorlás

Nix kvóta (Fotó: MTI, Kelemen Zoltán Gergely)

 

A kormányszóvivői iroda most úgy reagált, hogy a nagykövet szavait félreértették, és továbbra sincs változás a vonatkozó magyar álláspontban. Mint írták, a kabinet a módszert azért sem tudja támogatni, mert egy ilyen szabályozás nem csak a menekültekre, hanem az embercsempészekre is ösztönzőleg hatna. Ismert, a kormány meglátása szerint a bevándorló tömegek tagországonkénti szétterítése helyett inkább a határokat kell megvédeni.

A kötelező kvótarendszer bevezetése nem először került terítékre az Európai Unióban, azonban az elgondolást egyszer már elvetették a tagországok, és egy önkéntes alapú áthelyezési programra bólintottak rá még a nyáron. Tegnap azonban Angela Merkel német kancellár újra olyan nyilatkozatot tett, amelyből az a terv körvonalazódik, hogy a menekülteket kvóták szerint oszthatják szét a tagállamok között a jövőben.


Kapcsolódó Cikkek