EUR: 336,78 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Külföld

Trump hűségnyilatkozatot írt alá

A Republikánus Párt iránti hűségnyilatkozatot írt alá csütörtökön New Yorkban Donald Trump ingatlanmilliárdos, amelyben vállalta, hogy támogatni fogja a párt 2016-os hivatalos elnökjelöltjét, amennyiben nem ő nyerné el ezt a címet.

Trump, aki maga finanszírozza a választási kampányát, közölte, hogy nem kapott semmit – a jogi értelemben egyébként őt semmire sem kötelező – hűségnyilatkozatáért cserébe, csak azt az ígéretet, hogy a párt tisztességesen fog viszonyulni hozzá. Kijelentette, hogy nem ismer olyan körülményt, amelynek hatására visszalépne a kötelezettségtől.


A CNN hírtelevízió szerint a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) korábban még sohasem kötelezte ilyen hűségnyilatkozatra az elnökjelölt-aspiránsokat. Ezt most azért tette, mert erősen aláaknázná a párt esélyét a Fehér Ház meghódítására, ha a republikánus népszerűségi listát vezető Trump később úgy döntene, hogy független, harmadik elnökjelölt lesz.

Az RNC elnöke, Reince Priebus csütörtökön személyesen kereste fel Trumpot, amikor az aláírta a hűségnyilatkozatot.


Donald Trump a republikánus elnökjelölt-aspiránsok augusztusi első televíziós vitáján még megtagadta, hogy kijelentse: kész bárkit támogatni a riválisai közül, ha nem őt választanák a republikánusok hivatalos elnökjelöltjévé.

Trump szempontjából a hűségnyilatkozatnak azért van jelentősége, mert a hivatalos elnökjelöltségért folytatott előválasztási küzdelem fordulóit az egyes államokban a helyi pártszervezetek szervezik. Ezek közül pedig Dél-Karolinában az aspiránsoknak kötelező aláírniuk egy hűségnyilatkozatot, hogy felkerüljenek a támogatható jelöltek közé. Hasonló eljárás bevezetését mérlegelik a virginiai és az észak-karolinai republikánusok is.

Az általános választást már nem a pártok, hanem a tagállami intézmények bonyolítják le, vagyis az ilyen nyilatkozatoknak már nem lesz jelentőségük.

A Monmouth Egyetem legfrissebb mérése szerint Donald Trump párton belüli támogatottsága 30, a Reuters-Ipsosé szerint pedig 31 százalékos.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: ambíciózus Európához ambíciózus költségvetés kell

  Orbán Viktor: ambíciózus Európához ambíciózus költségvetés kell

  Nem fogadható el, hogy négy nettó befizető ország, Ausztria, Hollandia, Dánia, Svédország – Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének 1,074 százalékról szóló ajánlatát elutasítva – továbbra is bruttó nemzeti jövedelmük (GNI) 1 százalékát fizetné be az uniós költségvetésbe.

 • Felminősítette Magyarországot a japán JCRA hitelminősítő

  Felminősítette Magyarországot a japán JCRA hitelminősítő

  A stabil államháztartási rendszert, az államadósság jelentős csökkentését és az eredményes gazdaságpolitikát kiemelve javította Magyarországra vonatkozó deviza- és forintadósság minősítését a Japan Credit Rating Agency (JCRA) intézet.

 • Hatalmas zavargások Ukrajnában! Nem akarnak koronavírusos betegeket a falu lakói

  Hatalmas zavargások Ukrajnában! Nem akarnak koronavírusos betegeket a falu lakói

  Kilenc rendőr megsebesült, és 24 embert őrizetbe vettek a hatóságok csütörtök este, amikor zavargásba torkollott a helybeliek tiltakozása egy kelet-ukrajnai településen amiatt, hogy a hatóságok falujuk szanatóriumában akarják elhelyezni el a kínai koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból elhozott 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt.