EUR: 338,22 Ft
CHF: 318,54 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Külföld

Új Ciprasz-kormány régi miniszterekkel

Nyilvánosságra hozta kormánya új névsorát Alekszisz Ciprasz régi-új görög miniszterelnök: a kabinet összetétele alig változott a korábbihoz képest, nem történt személycsere a kulcsfontosságú tárcák, így a pénzügyminisztérium élén sem, amelyet továbbra is Evklídisz Cakalotosz fog vezetni.

Az új koalíciós kormány névsorát kedden késő este olvasta fel Olga Gerovaszili kormányszóvivő, aki már az előző Ciprasz-kabinetnek is a sajtófőnöke volt.


Hírügynökségek azt emelik ki, hogy a pénzügyminisztériumot ismét az 55 éves, oxfordi végzettségű közgazdász, Evklídisz Cakalotosz fogja vezetni, aki tető alá hozta augusztusban a nemzetközi hitelezőkkel a harmadik, 86 milliárd eurós mentőcsomagról szóló megállapodást. Cakalotosz egyik helyettese Jorgosz Huliarakisz lesz, aki ugyancsak tagja volt a mentőcsomagról tárgyaló athéni küldöttségnek. Szakértők szerint ezt kedvezően fogják fogadni a pénzpiacok.

Más fontos minisztériumok élén sem történtek személycserék: Nikosz Kociasz megtartotta a külügyi tárcát, és a védelmi minisztériumot is a korábbi tárcavezető, Panosz Kammenosz fogja vezetni.


A 41 éves Ciprasz augusztusban mondott le a miniszterelnöki tisztségről, miután pártjának a Szirizának a balszárnya élesen kikelt az újabb görög mentőcsomag megkötése ellen. A baloldali politikus először idén januárban jutott hatalomra, a Görögországnak nyújtott pénzügyi segély feltételeinek újratárgyalását és a hitelezők által előírt megszorító intézkedések eltörlését ígérve.

A vasárnapi voksolást a Sziriza a Ciprasz-kormányt ért bal- és jobboldali bírálatok ellenére a voksok 35,5 százalékát megszerezve megnyerte, és – a győztesnek járó kompenzációval együtt – 145 helyet szerzett a 300 tagú athéni törvényhozásban. Ciprasz ismét a jobboldali-nacionalista Független Görögök (ANEL) párttal lépett koalícióra, amely a szavazatok 3,7 százalékát szerezte meg; a két pártnak együtt szűk többsége, 155 képviselője lesz.

Görögország a hat éve tartó adósságválság alatt már négyszer váltott kormányt, miközben a GDP ötödével csökkent, a munkanélküliség pedig 25 százalékra nőtt.

Kapcsolódó Cikkek