EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Belföld

Új törvények, új határvédelem

„Más időszámítás kezdődik szeptember 15-től” – jelentette ki Orbán Viktor a múlt héten a közmédiának adott interjújában. A miniszterelnök ezzel azokra a tervezett törvényi módosításokra célzott, amelyek lapzártánkkor még az Országgyűlés napirendjén szerepeltek. A tervezett főbb változások a következők.

1. Törvénybe kerülne a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalma. Az ilyen válsághelyzet kezeléséhez – kártalanítás ellenében – ideiglenesen igénybe lehet venni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingó- és ingatlanvagyont.


Röszke, 2015. augusztus 30. Rendőrök járőröznek a gyorstelepítésű drótakadály mellett a Röszke melletti vasúti átjárónál, a magyar-szerb határon 2015. augusztus 30-án reggel. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Rendőrök járőröznek a gyors telepítésű drótakadály mellett a Röszke melletti vasúti átjárónál, a magyar–szerb határon
MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

2. A tömeges bevándorlás által leginkább érintett határszakaszokon tranzitzónákat alakíthatnak ki, ahol a nagy számban érkező migránsokat mindaddig elhelyezhetik, amíg lefolytatják a menekültügyi eljárásukat.

3. Önálló büntetőjogi tényállás lesz a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Ez szabadságvesztéssel és kiutasítással lesz büntethető.

4. Szigorodik az embercsempészet büntetése is, amiért akár húsz év is kiszabható lesz. Tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel az embercsempészés szervezőit, irányítóit lehet majd büntetni.

5. A honvédség is határőrizeti feladatokat kaphat a jövőben a migrációs válság kezelése érdekében. Ezt csak és kizárólag a menedékjogról szóló törvényben meghatározott tömeges migrációs válsághelyzet idején láthatja el.

Kapcsolódó Cikkek