2020. február 27., csütörtök
Edina

Belföld

Újra főznek az apátságban

Zirci apát, apátsági sör, Sörfőző fesztivál, sör  (Fotó: Máté Krisztián)

Dékány András Sixtus a Főzdefeszten csapolta is az apátsági sört
(Fotó: Máté Krisztián)

Beszállt a kézművessör-üzletbe a Zirci Ciszterci Apátság. Az idei, jubileumi Főzdefeszten bemutatott három sörükkel két és fél évszázados hagyományt élesztettek újjá.

–  Nagyot álmodtunk – árulta el mosolyogva a Lokálnak Dékány András Sixtus, a Zirci Ciszterci Apátság apátja és a Zirci Apátsági Manufaktúra egyik alapítója.


Szavaival arra utalt, hogy minden külső támogatás nélkül, önerőből, a megfelelő szakemberek felkutatásával hozták létre saját főzdéjüket, amelynek első három sörét a múlt hétvégén, a jubileumi, 10. Főzdefeszten mutatta be a szélesebb közönség előtt.

 

 

 

Negyven új sörkülönlegesség

A zirciek mellett két másik egyházi sörműhely is bemutatkozott az idei Főzdefeszten: a Bakonybéli Szent Mauriciusz kolostor, valamint a Székesfehérvári Püspökség manufaktúrája. Ami a számokat illeti: 50 magyar kisüzemi főzde és gerilla sörfőző mutatkozott be összesen 300 sörrel a jubileumi fesztiválon. 40 sört itt mutattak be a fogyasztóknak.

apátsági sörfőzés középkorA XII. századi Franciaországból eredő ciszterci rend történetében mindig fontos volt az önfenntartás, ezért nagy gyakorlatot szereztek a gazdálkodásban és egyes manufaktúrák működtetésében. Különböző apátságaikban a középkor óta főznek és értékesítenek sört, a leghíresebbek a belgiumi sörműhelyeik. Némelyik aranyárban méri termékeit, másoknál évekre előre kell regisztráltatni fél tucat sör megvásárlására, a derék barátok ugyanis tartózkodnak az extraprofit kísértésétől és csak korlátozott számban értékesítenek.


– Mi egyelőre nem tervezünk limitet, de a sörünket manufakturális módszerekkel, ellenőrzött és válogatott alapanyagokból, saját recept alapján készítjük. Nem vagyunk nagyipari üzem, tehát nem velünk lesz tele a piac – mondta a zirci apát.

A monostorban egyébként már 1735-ben főztek sört, erről feljegyzések is tanúskodnak, a főzde alapítói csak azt sajnálják, hogy a korabeli receptek nem maradtak fent. A most kiadott háromfajta sör a modern sörfogyasztó ízlésének igyekszik megfelelni: egy könnyű lager, egy félbarna ale és egy búzasör közül választhatnak az érdeklődők.

– A hármas szám a kereszténységben fontos szám, a teljességre, a tökéletességre utal. Jelképes értelmű, hogy több mint kétéves előkészítő munka után három termékkel álltunk elő – tette hozzá Dékány András Sixtus.

Mennyi az annyi?

A ciszterci szerzetesek Szent Benedek regulája szerint élnek. Ebben a regulában olvashatjuk a barátok étkezését szabályozó passzusban, hogy egy hemina bor az a mennyiség, amennyit egy szerzetes nyugodt lelkiismerettel megihat egy nap. Igen ám, de évszázadok óta senki sem tudja pontosan, mennyi is az egy hemina. A Lokál megragadta az alkalmat, és megkérdezte Dékány András Sixtust, a Zirci Apátsági Manufaktúra alapítóját, aki így nyilatkozott:

– Szerintem úgy fél liter körül lehet.

Kapcsolódó Cikkek