EUR: 339,35 Ft
CHF: 318,79 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Belföld

Válsághelyzetet hirdetett a kormány

A kormány Bács-Kiskun és Csongrád megyére kihirdette a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet kedden, valamint határozott a magyar-román határra építendő kerítés munkálatainak előkészítéséről. Kedd nulla órától bűncselekménynek minősül, ha valaki a határkerítés illegális átlépésével jut be Magyarországra.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának tájékoztatása szerint hétfőn minden eddiginél több, 9380 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt.


Kedd reggel az M1 aktuális csatorna arról számolt be, hogy a migránsok megrongálták a műszaki határzárat a röszkei átkelő közelében. A rendőrök az így Magyarországra bejutó 16 embert elfogták, majd előállították.

Kovács Zoltán kormányszóvivő Szegeden bejelentette, hogy Bács-Kiskun és Csongrád megyében válsághelyzet lép életben, amely addig marad érvényben, “amíg szükség van rá”.


Röszke, 2015. szeptember 15. Rendőrségi helikopter a magyar-szerb határ felett Röszke közelében 2015. szeptember 15-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Röszke, 2015. szeptember 15.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter együttes utasítást adott ki, amely szerint a rendőrök vezetik a honvédekkel közös őr- és járőrszolgálatokat a határon, és ők a felelősek a feladatok teljesítéséért, valamint a kényszerítő eszközök alkalmazásának jogszerűségéért is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormány döntött a magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármashatártól “ésszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről.

Szijjártó Péter a Pesti Srácok portálnak adott interjúban közölte, hogy szerinte nem túlzóak a 30-35 millió potenciális migránsról szóló nemzetközi elemzések. A miniszter azt mondta: a jelenlegi helyzetben a diplomáciai finomkodásoknak nincs helye, hiszen a bevándorlási válság miatt az Európai Unió fennállása egyik legnagyobb kihívásával néz szembe.

Az Országos Bírósági Hivatal az MTI-vel tudatta: 130 kijelölt bíró munkájára támaszkodva hétnapos munkavégzésre készülnek a migránsügyeket elbíráló szegedi bíróságok.

Ellenzéki pártok – köztük az MSZP, a DK, az LMP, az MLP – bírálták az illegális migráció kezelésével kapcsolatos kormányzati intézkedéseket. A nagyobbik kormánypárt viszont közleményében úgy fogalmazott: a baloldal mindenkit beengedne Európába, ami elfogadhatatlan.

Kapcsolódó Cikkek