EUR: 335,47 Ft
CHF: 315,78 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Belföld

Vendégeskedik a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye

A Magyar Nemzeti Galériában, a szombathelyi Iseumban és a hévízi Gróf I. Festetics György Muzeális Gyűjteményben vendégeskednek a felújítása alatt álló Szépművészeti Múzeum gyűjteményének jeles darabjai.

A Szépművészeti Múzeum több mint három évig tartó felújítása alatt sem kell nélkülöznie a közönségnek a gyűjtemény legnépszerűbb műtárgyait – olvasható a múzeum által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.


Az intézmény csaknem hatvan remekműve nyár óta látható a Magyar Nemzeti Galériában. Az ókortól a gótika, a reneszánsz és a barokk művészeti emlékein keresztül egészen a 19-20. század fordulójáig kalauzoló Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című tárlatot 2017 végéig kereshetik fel az érdeklődők.

A szombathelyi Iseumban október végéig vendégeskednek a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének darabjai. A Textilek a holtak birodalmából című kiállításra a múzeum két múmiát is kölcsönzött, köztük az eredetileg a Savaria Múzeumban őrzött, úgynevezett szombathelyi múmiát, amely így a kiállítás idejére visszatért a vas megyei városba.


A hévízi Gróf I. Festetics György Muzeális Gyűjteményben szeptember 30-ig látható a Tavak titkos kertje: Tavirózsa és lótusz a művészetben című tárlat, amelyre olyan fáraókori műtárgyat adott kölcsön a Szépművészeti Múzeum, amelyen az újjászületés szimbólumaként az egyiptomi művészet egyik leggyakrabban használt motívuma, a lótuszvirág-ábrázolás látható. A kiállításon szerepel a gyűjtemény egyik nemzetközi szinten is egyedülálló remekműve, Hathor-papnő homokkőből készült büsztje is.

Az egyiptomi kollekció műtárgyaival várhatóan Pápán, Sopronban, valamint a budapesti Ráday Gyűjtemény – Biblia Múzeumban is találkozhatnak a látogatók.

A Szépművészeti Múzeum teljes gyűjteményének büszkeségei nem csak Magyarországon, hanem külföldön is láthatóak lesznek: szeptember közepén a milánói Palazzo Reale ad otthont az intézmény és a Magyar Nemzeti Galéria műveiből válogatott nagyszabású tárlatnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet a kormány

  Megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet a kormány

  A kormány a súlyának megfelelően kezeli a koronavírus-helyzetet, időben felkészült a kihívásokra; Magyarországon jelenleg nincs fertőzött – mondta Kásler Mikós, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés hétfői ülésén.

 • Korszakos beszédet tartott Orbán

  Korszakos beszédet tartott Orbán

  Orbán Viktor az általa meghonosított évértékelő beszédeiben mindig olyan ügyeket emel napirendre, amelyek hosszútávon meghatározzák Európa és Magyarország sorsát – mondták elemzők a Lokálnak a miniszterelnök évértékelő beszédére reagálva.

 • Elképesztően alpári volt az ellenzéki polgármester

  Elképesztően alpári volt az ellenzéki polgármester

  Ellenzéki politikus révén Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere sem jön zavarba ha trágárságról van szó. A politikus asszony múlt héten a legnagyobb természetességgel hülyézett le egy fideszes képviselőt.

 • Donald Trumppal tárgyalt a miniszterelnök

  Donald Trumppal tárgyalt a miniszterelnök

  Orbán Viktor miniszterelnök telefonon megbeszélést folytatott Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkára.