EUR: 337,95 Ft
CHF: 317,25 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb

„Zaccból” is készülhet a hamisítvány

bor2A borhamisításra gondolva az átlagfogyasztó képzeletében nagy valószínűséggel tabletták jelennek meg, noha a módszerek ma már ennél jóval kifinomultabbak. Nem is csoda, hiszen a borkészítést egész sor jogi előírás szabályozza, amelyeket nem könnyű kijátszani. A jogi keretet megadó, bortörvény néven ismert 2004. évi XVIII. törvény mellett több hazai és uniós rendelet vonatkozik a területre, ezek mellett a szőlészek útmutatója a Nemzeti Fajtajegyzék, a borászoké a Magyar Borkönyv.

Valójában a legismertebb hamisítási módszerek nagyon egyszerűek. Gyakori például, hogy a használt musthoz a megengedettnél nagyobb mennyiségű, nem szőlő eredetű, többnyire répacukrot adnak a kívánt alkoholos erjedés elérése érdekében. Előfordul, hogy a borászati eljárás során visszamaradt üledéket, az úgynevezett seprőt „élesztik újjá” nagyobb mennyiségű cukorral és más segédanyagokkal, ami leginkább ahhoz hasonlítható, mint ha zaccból főznénk kávét. Ismert módszer a mennyiség növelésére a víz hozzáadása, továbbá mesterséges édesítőszerek vagy más adalék anyagok alkalmazása.


Kapcsolódó Cikkek

  • Mintha győztek volna: döntetlen

    Mintha győztek volna: döntetlen

    A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

  • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.